Despre localitatea Arad, Pâlea Raluca Roberta, Colegiul Național „Vasile Goldiș”, prof. coordonator Viorel Dolha

#1
Localitatea mea
Pâlea Raluca Roberta, clasa a IV-a C
Nume învățător: Dolha Viorel

Istoria Aradului este una îndelungată care începe cu primele așezări umane pe actuala vatră a orașului, în nordul râului Mureș și apoi cu apariția primei cetăți de pământ situată la Vladimirescu, în jurul secolului al X- lea. Orașul a cunoscut o dezvoltare înfloritoare în timpul Mariei Tereza, culminând cu costrucția cetății, care la acea dată a fost declarată de necucerit. În anul 1918, Aradul, este casa Consiliului Național Central Român, care preia conducerea Transilvaniei și preia actul unirii Transilvaniei cu România de la Alba Iulia. În decembrie 1989 Aradul devine al doilea oraș liber de comunism din România.
A venit în Arad o veche prietenă din Suedia. Ea m-a rugat să-i prezint Aradul. Am dus-o la Biserica Sf. Anton de Padova, construită doar cu patru ani mai devreme decât Biserica Roșie și Biserica Romano-Catolică din Arad. Noi am mai mers la Catedrala Ortodoxă Sf. Ioan Botezătorul, cea mai veche dintre cele trei edificii de cult care se fac remarcate cu ușurință la o plimbare pe bulevardul Revoluției. Catedrala Ortodoxă din Arad a fost construită între anii 1862 și 1865. Am vizitat Parcul Reconcilierii care este o oprire perfectă pentru orice turist ce intenționează să își continue drumul spre graniță. Parcul Reconcilierii este un simbol al prieteniei romano-maghiare, reflectând perfect întreaga atmosferă a orașului, unde cultura minorităților se îmbină armonios dând Aradului un aer aparte, greu de descoperit în alte locuri din țară.
Am vizitat Palatul Cultural, unul dintre punctele de interes ale orașului pentru iubitorii stilului arhitectural complex al anilor 1900. Apoi am văzut Turnul de Apă din Arad, construit cu scopul de a deservi orașul cu apă potabilă și restaurat complet în perioada interbelică, servește astăzi drept spațiu expozițional ce se întinde pe cinci nivele. Ultimul, dar nu cel din urmă obiectiv pe care l-am vizitat a fost Cetatea Aradului care este unul dintre cele mai importante monumente istorice din țară, Cetatea Aradului a fost ridicată în secolul XVII, iar în perioada sa de glorie era considerată una dintre cele mai impresionante fortificații militare din întreaga Europa Centrală și de Sud Est.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron