Despre localitatea Priboiu, jud. Dâmbovița, Daia Vladimir, clasa a VIa-a

#1
Răsăritul ...

Elev: Daia Vladimir, clasa a VI-a
Prof. coordonator: Voicu Ioana Iuliana
Școala Gimnazială ,, Pictor Nicolae Grigorescu ” Titu, Jud. Dâmbovița, România


O nouă zi, un nou răsărit... în strălucirea căruia se zărește și acum satul în care am văzut pentru prima oară lumina zilei. Nu-mi puteam lua ochii de la întinderea care părea a fi nemărginită. De pe vârful dealului, vedeam conturul formelor de relief, o îmbinare între deal și câmpie, cu o armonizare perfectă. Îmi petreceam zile în șir, hoinărind alături de prietenii mei, toți aflați în căutare de necunoscut.
În zare, puteam privi casele ca niște trupuri de uriași, ce se înălțau semețe în bătaia vântului primăvăratic sau a crivățului cu note sinistre. Eram atras de panorama pe care o admiram de la înățime, care era diferită în funcție de anotimp. Iarna, totul era acoperit de plapuma de nea. Ici-colo, ușoare urme de fum se înălțau spre cer ca înaltele coloane ale unui templu maiestuos. Acestea șerpuiau în nemărginirea albă, survolând cerul senin.
La câteva luni depărtare, totul renăștea... Natura de un verde crud se încăpățâna să învingă iarna grea. Pădurile de foioase delimitau foarte bine zonele populate de sălbăticia acelor locuri, care păreau neatinse de mână de om. Totul era scăldat în mângâierea blândă a rezelor de soare. Ochiul meu de privitor cobora până în cele mai îndepărtate adâncuri ale desișului verde, unde am descoperit o altă lume: a micilor viețuitoare, a păsărelelor ce concertau continuu.
După o vară toridă, așteptam toamna pentru a-mi delecta privirea cu ruginiul frunzelor, cu galbenul-arămiu al plantelor, cu paleta de culori a crizantemelor. Dar nu-mi puteam lua gândul de la fructele gustoase care atârnau pe ramurile copacilor ca niște policandre. Așteptau a fi culese de oameni și degustate, în special de copii.
Acesta este satul copilăriei mele, văzut de la înălțime cu ochii minții și ai sufletului, în care răsăritul și apusul creau întotdeauna momente unice...

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori

cron