Cecoi Daniela, Gimnaziul-Grădiniţă ,,C. Negruzzi, Satul Târnova, raionul Donduşeni, Republica Moldova

#1
Satul meu - Târnova


„Se zice că un călător a fost întrebat unde s-a născut și el a răspuns că a plecat de acasă și că a trăit în atâtea țări, încât a uitat în ce localitate s-a născut. Și oamenii au început să se ferească de el”. Aceste rânduri le-am citit undeva și m-au făcut să meditez asupra faptului, cum poți să uiți satul, casa părintească în care te-ai născut.
Satul meu natal, Târnova, este cel mai frumos și mai scump sufletului meu. Mi-i drag satul și neamul meu, căci din el fac parte și eu. Mi-i dragă familia mea, care, de asemenea, face parte din satul meu. Mi-s dragi mama și tata și mă bucur că sunt lângă mine. Îmi iubesc buneii, care trăiesc împreună cu noi și de la care am aflat multe lucruri interesante din trecutul localității noastre.
La școala în care invăț, există un muzeu al satului. Vizitându-l, împreună cu profesoara de istorie, am cunoscut mai multe variante ale legendei satului nostru.
Se spune că denumirea lui provine de la cuvântul, ,,târlă", târla oilor, oieritul fiind una din ocupațiile de bază ale primilor locuitori. O altă versiune spune că denumirea provine de la cuvântul de origine slavă – ,,tiorn", care ar însemna loc tufos, greu de străbătut.
Nu se cunoaște cu exactitate care din ele e mai veridică, dar eu consider că, satul meu are cea mai frumoasă denumire, cea mai interesantă istorie și e situat în cel mai frumos loc de pe pământ. La intrarea în sat de pe traseul central, se află un monument atrăgător din piatră de Cosăuți, unde e indicat anul primei atestări documentare a localității – 1464.
Școala în care învăț, poartă numele scriitorului român Constantin Negruzzi, nepotul lui Manolache Negruzzi. Boierul Manolache Negruzzi a construit un conac, care există și până astăzi. El este mândria localnicilor și este unul din monumentele de arhitectură de importanță națională.
Prin anul 1846, Manolache Negruzii, ctitoreşte în sat o biserică (în curtea sa ), unde şi este înmormântat împreună cu soţia Maria. De asemenea, în jurul conacului şi a bisericii este plantat un parc care a fost extins și în care deseori mergem să ne plimbăm cu colegii.
Mai târziu, în anul 1866, sătenii construiesc o bisericuţă, în apropierea cimitirului, pe care o acoperă cu paie, iar după o reparaţie capitală – cu şendrilă. Ea este una din puţinele biserici din lut şi nuiele, care a rezistat în timp.
Pe teritoriului satului nostru funcționează mai multe instituții de învățământ, Centrul medicilor de familie, un centru social pentru persoane în etate, mai multe unități economice și comerciale. Satul este amplasat de-a lungul căii ferate Bălți – Ocnița.
Buneii mi-au povestit despre denumirile de locuri de pe fostele moşii ale satului care s-au păstrat până azi: Movila turcului, La fânețe, La Răut, Cumpăna, Odaia, La movilă, Seliște, Valea satului. Cu siguranță, aceste denumiri și aceste locuri își au fiecare istoria sa care urmează să le cunoaștem.
Satul este populat de mai multe naţionalităţi: români, ucrainei, ruşi, rromi, bulgari, găgăuji, evrei care trăiesc în bună imțelegere și prietenie.
Când voi crește mare, voi merge la studii la oraș, dar neapărat voi reveni în satul meu de baștină, pentru a contribui la dezvoltarea lui și a-i continua frumoasele tradiții.

Cecoi Daniela, clasa a V-a,
Gimnaziul-Grădiniţă ,,Constantin Negruzzi", satul Târnova, raionul Donduşeni, Republica Moldova
Prof.coordonator: Pricop Ala

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron