Despre s.Cartal(Orlovca) Patyrlyu Valeria Cl. a 8-a, Școala din s. Orlovca ,Reg. Odesa, Ucraina Prof. Angela Caun-Ichim

#1
Satul meu
În regiunea Odesa,raionul Reni,pe teritoriul Ucrainei,la hotar cu Moldova şi România stă falnic,pitoresc,măreţ şi frumos satul Orlovca cu un număr de 3047 locuitori . A fost întemeiat în anul 1814 şi e situat pe malul stâng al râului Dunărea, înconjurat de patru lacuri mari: Ialpug,Cartal,Cagul,Cuvârlui. Are şi al doilea nume-Cartal ceea ce se subânţelege din limba turcească-vultur. De la înălţime satul se aseamănă cu vultur. Era împărţit în două părţi: plenaşi-pădureni şi băltăreţi-pietrari.
La o margine a satului este o cetate de piatră de pe timpul bătăliilor turceşti, în care ani de-a rândul s-au făcut săpături arheologice. Au fost găsite schelete, lucruri de preţ- ulcioare,monede.
În sat este o grădiniţă frumoasă cu copii cuminţi, este o şcoală medie din care au plecat mulţi elevi capabili, fiind în ziua de astăzi specialişti de onoare. În faţa şcolii se află complexul memorial închinat eroilor din sat, ce şi-au dat viaţa pe linia frontului în anii 1941-1945.
Ne mândrim cu o casă de cultură modernizată, spaţioasă şi frumoasă . Mai avem în sat un ambulatoriu cu medici buni,ambulanță. Există un sector poştal cu patru poştăriţe. În sat multe uliţe sunt asfaltate, îngrijite şi bogate în diferite flori şi copăcei.
La intrare în sat din partea Odesei este situat ecoparcul "Cartal" înfiinţat în 2016, unde au fost aduşi 14 bivoli din Carpaţi. Din Letonia au sosit 23 de cai sălbatici, care vor locui în Delta Dunării. Datorită acestei investiţii satul este vestit, vizitat de turişti, se păstrează flora şi fauna plaiului natal.
Cel mai mare proiect economic, financiar şi valoros pentru sat este trecerea cu bacul Orlovca-Isaccea. Ea va deschide drumul spre ţările europene. Sunt bucuroasă că primii paşi care i-am păşit au fost pe tărâmul acestui sat, am o copilărie frumoasă şi îmi doresc un viitor bun. Mă mândresc cu satul meu Orlovca.
«El este Orlovca,
El e satul meu,
Nu găseşti în lumea-n treagă,
Unul aşa ca el.»

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori

cron