Despre orasul meu, Marasesti, judetul Vrancea, Chiper David, clasa a IV-a

#1
Mărăşeşti, oraşul copilăriei mele

Chiper David
Clasa a IV-a
Şcoala Gimnazială Nr. 2
Mărăşeşti, jud. Vrancea
România
Prof. Necula Cristina


Mărăşeşti este un oraş din judeţul Vrancea, regiunea Moldova, România. Localităţile componente sunt: Mărăşeşti, Siretu, Tişiţa, satele Călimăneşti, Haret, Modruzeni şi Pădureni.
La sfârşitul sec. al XIX-lea Mărăşeşti era o comună rurală în plasa Şuşiţa, judeţul Putna. Erau 1717 locuitori, avea o biserică, o şcoală de băieţi cu 55 elevi, o şcoală de fete cu 13 eleve şi un birou poştal şi de telegraf.
În Primul Război Mondial, zona oraşului a fost teatrul bătăliei de la Mărăşeşti, una dintre puţinele victorii strategice ale Antantei pe Frontul de est, în anul 1917. Până în 1925, datorită rolului de nod feroviar, Mărăşeşti a fost promovat la rangul de comună urbană. În anul 1968 a fost transferat la judeţul Vrancea.
În oraş, astăzi funcţionează: trei grădiniţe cu program normal, trei şcoli generale şi un grup şcolar. Oraşul este traversat de Şoseaua naţională
Monumente întâlnite în oraşul nostru: Mausoleul Eroilor, bustul lui Alexandru Ioan Cuza, monumentul eroilor Regimentului 10 Dorobanţi, monumentul slt. Gabriel Pruncu, monumentul generalului Joffre.
Personalităţi cunoscute ale oraşului: Gabriel Pruncu- ofiţer al armatei române căzut eroic la Mărăşeşti, Măriuca Zaharia- eroină la 12 ani, Emanoil Petruţ- actor român de teatru şi film, Constantin Ghiniţă- poet.
Acesta este oraşul copilăriei mele, cu bune şi cu rele, în care îmi trăiesc cele mai frumoase clipe.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori

cron