Despre localitatea Slănic, Prahova, Bănică Raisa Alexa, clasa a IV-a

#1
Cu o tradiție de peste trei secole în exploatarea sării, stațiunea Slănic și-a creat singură legendele și monumentele. Muntele de sare a fost exploatat de localnici până în 1852 când s-a considerat că nu mai prezintă siguranță pentru muncitori. În 1914 una dintre fostele mine s-a prăbușit dând naștere unei grote – „Grota Miresei”, o legendă cu mai multe vaariante.
Cea mai interesantă poveste o zonei „Grotei Miresei”inspirată de o întâmplare reală din oraș, sinuciderea unei tinere mirese. Ea spune că la 6 ani după formarea grotei (prin prăbușire fostei mine), în 1920, la patru zile după nuntă, o localnică nefericită s-a sinucis, aruncându-se din vârful muntelui de sare. Fata nu s-a împăcat cu ideea unui măritiș cu un bărbat care nu-i plăcea, astfel că a ales să moară. Apa din grotă era de un verde irealo și temperatura apei foarte scăzută.
Povestea grotei are și altă variantăbazată pe aceeași poveste. Fata, fiica unui cioban avut din zonă, de unde și numele de Baia Baciului, s-a îndrăgostit de un băiat sărac aflat în slujba tatălui său.
Tatăl, nu a fost de acord cu povestea dintre cei doi și a măritat-o cu un alt băiat bogat ca și ea. La patru zile după nuntă, îmbrăcată în roche de mireasă, fata s-a sinucis aruncându-se din vârful muntelui de sare.
Legenda este interesantă și uimește de fiecare dată pe cei care o ascultă.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Bing [Bot] și 1 vizitator

cron