despre localitatea Cricov, Valea Lungă,județul Dâmbovița, Stancu Antonio, clasa a IV a

#1
Satul meu, sufletul meu

Elev Stancu Antonio, clasa a IV a,Scoala Gimnazială Cricov Valea Lungă,jud. Dâmbovița
Prof. învățământ primar Comănescu Otilia

Satul în care locuiesc eu este cel mai frumos sat de pe meleagurile dâmbovițene și face parte din cele zece sate ale comunei Valea Lungă.Se numeste Cricov și este așezat de-a lungul pârului cu același nume.Pârâul Cricov traversează satul, împărțindu-l în două perdele diafane de natură cu copaci umbroși, carari printre dealuri și mici șuvoaie șerpuitoare la colț de uliță.
Satul nostru Cricov, situat în apropiere orașului Târgoviște, cetate de scaun a Țării Românești, a fost leagănul obiceiurilor populare. Pe unele dintre ele le-a acoperit negura vremii, iar altele au dispărut cu cei ce nu mai sunt, dar totuşi în acest colţişor se mai aud şi astazi unele cântece tărăgănate, chiuituri, colinde.
Vara poţi observa frumuseţile acestui sat. Uitându-te în jur te vezi aflat în mijlocul naturii, de jur împrejur vezi numai dealuri şi uitându-te cu atenţie la acestea vezi parcă cum cerestrul vrea să înghită terestrul sufocând parcă pământul şi aceasta ne demonstrează că în satul Cricov bunătatea şi dragostea sătenilor unul faţă de celălalt este susţinută şi de mama natură ca dovadă este sus pe cer mereu când priveşti spre dealuri vezi o caldă îmbrăţişare între cerestru şi terestru. Soarele face şi el parte din frumuseţile care dezmiardă satul în fiecare zi de vară aruncând cu săgeţi înfierbântate peste capetele oamenilor care lucrează pe dealuri culegându-și roadele. Sătenii mereu sunt punctuali când vine vorba de agricultură, nu contează vremea, chiar dacă este o căldură insuportabilă, ei nu absentează niciodată la munca lor. Soarele este pe cerul azuriu ...iarba verde, proaspătă și moale, plină de flori, cu mii de vietăți, în care se joacă copii ce surâd când văd albinele, fințele firave, cum zboară sprinten prin petalele multicolore ale florilor din grădinile ce sunt tablouri de culori pictate cu grijă de vară, învie peisajul plin de bucurie și gingășie. Familiile, ce inspiră atâta iubire, se plimbă pe ulițele satului, bucurându-se de această vreme caldă și plăcută. Stând în natură sunt întâmpinați de magicele peisaje ce ascund tot mai multe mistere.
Intrarea în sat se face pe drumul ce traverseaza și duce spre Sinaia. Acest drum face legătura dintre drumul naţional, aglomerat si zbucimat tot timpul şi liniştitul nostru sat. În momentul în care intri în sat parcă pătrunzi într-un alt spaţiu mai liniştit si mai sfânt, vezi pe partea stângă şcoala albă care îşi aşteaptă copii ca o mamă.
După ce mai înaintezi în sat vezi biserica maiestruoasă parcă ca o mireasă, frumos împodobită care ne aşteaptă cu porţile deschise şi cu Părintele Popescu vorbindu-ne ca un tată, cu vorbele sale frumoase. Biserica ortodoxă este o biserică nou construită în aceşti ani. Ea a fost construită de mulţi meşteri. Ea exprimă o desebită ospitalitate.
Pe uliţele satului auzi în fiecare zi râsetele copiilor care întotdeauna au chef de joacă şi sunt plini de energie. Pe teritoriul satului nostru se afla o parte din vechiul conac al Cantacuzinilor care în prezent adăpostește dispensarul. Pe uliţele satului auzi în fiecare zi râsetele copiilor care întotdeauna au chef de joacă şi sunt plini de energie.
În satul nostru există câteva obiceiuri. Unele dintre obiceiurile de iarnă au fost acoperite de negura vremii iar altele au dispărut cu cei ce nu mai sunt. Dar totuşi obiceiul „Strigatului peste sat” a ramas practicându-se în fiecare de feciorii satului. În fiecare Crăciun se mai aud şi astazi unele cântece tărăgănate, colinde vechi autentice, care îţi stârnesc liniştea sufletească.
Strigatul peste sat este unul dintre obiceiurile vechi ale satului care sunt păstrate şi puse în practică în fiecare an. Acest obicei este printre puţinele obiceiuri care mai sunt practicate.
Strigatul peste sat este făcut în faţa lumii şi nu într-un spaţiu retras. În satul nostru se face de pe dealul Brudeasca acesta fiind dealul cel mai înalt al satului. Cei ce fac acest lucru sunt feciorii tineri ai satului care cunosc întâmplările ce s-au petrecut în sat pe tot parcursul anului. Feciorii trebuie să strige de pe deal şi sunt criticate lenea, mândria, comportarea necivilizată.
Roata de foc care este rostogolită de pe deal are rol purificator, de eliminare a elementelor negative. Ea trebuie să ajungă neaparat în sat pentru a aduce vestea cea bună, purificatoare, având rolul de eliminare a elementelor negative. Dacă aceasta nu ajunge în sat spiritele rele nu sunt alungate. Rostogolirea roţii are un profund elemet vegetativ deoarece este împodobită cu paie de grâu care ard bine, trecând peste păşunile şi holdele satului aduce alungarea bolilor şi a dăunătorilor în anul care vine. Critica urmată de ironie are sens purificator cu implicaţii morale şi pune persoanele strigate de a se vedea cine sunt şi cum sunt şi ce au de făcut de acum încolo.
Acesta este unul dintre frumoasele obiceiuri vechi care se păstrează în satul nostru.
Şi acesta este frumosul meu sat cu toate lucrurile frumoase din el!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Bing [Bot] și 1 vizitator