Despre Dej, județul Cluj, TARNOVIȚ SAMUEL, clasa a III-a

#1
DEJUL, ORAȘUL MEU DRAG

Tarnoviț Samuel, Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, Cluj, Cls. a III-a D

Simt bucurie în suflet când trebuie să scriu despre orașul în care m-am născut, trăiesc și învăț, adică un oraș destul de mic, dar care îmi este drag și se numește Dej. Tocmai de aceea am căutat cu interes informații despre acesta.
Dejul este un oraș superb, care adăpostește o istorie de mii de ani, un oraș unde conviețuiesc în armonie mai multe naționalități.
Citind, am flat că Dejul, un municipiu din județul Cluj, din zona Transilvaniei, se află la 57 km nord-est de municipiul Cluj-Napoca, la confluența dintre râurile Someșul Mare și Someșul Mic.
Valea Someşului a constituit o atracţie pentru om din cele mai vechi timpuri. Comunităţile umane de la confluenţa Someşurilor au o vechime considerabilă, deoarece primele artefacte descoperite pe teritoriul actual al oraşului Dej datează din jurul anului 5.500 î. Hr., (neoliticul târziu), descoperite pe cel mai înalt deal din cartierul Viile Dejului. La începutul Evului Mediu teritoriul orașului Dej și zăcămintele de sare de aici au făcut parte din voievodatul lui Menumorut.
Am fost curios să descopăr de când datează orașul și am aflat că numele aşezării a fost menţionat pentru prima dată într-un izvor documentar datat în anul 1214, cu toponimicul Dees, ca loc de îmbarcare al sării. Dejul a existat şi s-a dezvoltat cu mult înainte de prima sa atestare documentară. Anul 1214 nu este decât momentul în care se consemnează în scris ceea ce exista de mult timp în realitate. Referitor la originea și semnificația numelui orașului există mai multe ipoteze. Prima susține că numele orașului provine din slava veche unde ,,desaˮ înseamnă depresiune, loc băltos, apătos sau bogat în apă. O ipoteză de dată mai recentă explică numele Dejului din toponimicul geto – dac ,,dizos” care înseamnă zid, dig sau fortificaţie.
Cel mai dificil moment pentru oraș a început în septembrie 1601, când trupele imperiale conduse de generalul Gheorghe Basta au atacat și jefuit oraşul Dej, după care între anii 1602-1603, o parte din armata imperială a staţionat pe Dealul Florilor. În urma atacurilor populaţia orașului a fost decimată, supraviețuind doar şaizeci de familii.
În urma căutărilor am descoperit că secolul al XIX-lea a fost pentru orașul Dej o perioadă de profunde transformări edilitare (sunt construite majoritatea clădirilor din centrul istoric) și lucrări de modernizare pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale locuitorilor. Dintre aceste realizări amintesc: edificarea Prefecturii comitatului (cu un singur etaj în 1830, iar în forma actuală între anii 1896-1897); inaugurarea clădirii Primăriei orașului (azi Cercul Militar, în decembrie 1861); Spitalul ,,Rudolf” (19 mai 1862); Teatrul (1886); Palatul de Justiție (1894); Biserica Greco-Catolică (de pe strada Regina Maria, 1896); Cazarma (azi clădirea Bazei 4 Logistică); inaugurarea Liceului ,,Andrei Mureșanu” (20 decembrie 1900) etc.
Am aflat, cu durere, că după Dictatul de la Viena din 30 august 1940, orașul Dej și județul Someș au făcut parte din teritoriile cedate Ungariei. În 8 septembrie 1940 s-a instalat în Dej administrația horthystă care a luat măsuri discriminatorii împotriva românilor și evreilor. Mulți români au fost nevoiți să se refugieze în România, părăsindu-și casele, bunurile și locurile natale. În 3 mai 1944 autoritățile orașului au declanșat acțiunea de ghettoizare a evreilor în pădurea Bungăr. Au fost trimiși în lagărele morții 7674 de evrei din Dej și din localitățile județului Someș.
În perioada comunistă, în orașul Dej au avut loc însemnate transformări economice, sociale și politice: în plan economic a fost construită platforma industrială Nord: Combinatul de celuloză și Hârtie, Fabrica de mobilă, Fabrica de fibre artificiale, Protanul, Triajul CFR; Fabrica de conserve 11 iunie, Fabrica de cărămizi refractare Trasia ș.a.
Deși municipiul în care trăiesc nu este foarte mare, are 2 radiouri locale: Radio Fir și Radio Stil, care difuzează o serie de emisiuni îndrăgite de locuitori.
Dintre atracțiile turistice face parte, mai nou, Parcul Balnear Toroc din Ocna Dejului, unde sunt băi cu apă sărată, dar și un ștrand interior prevăzut cu piscină, jacuzzi și saună, care atrage o mulțime de oameni, în fiecare vară, dar nu numai.
Ca obiectiv memorial poate fi vizitat Cimitirul eroilor români, maghiari, germani, ruși, sârbi și evrei, din cele două războaie mondiale, care este amplasat pe Dealul Florilor.
Celor dornici de a vizita orașul Dej, le recomand Biserica reformată, construită în stil gotic, în anii 1453-1536, statuia „Lupa Capitolina”, simbolul latinității poporului roman, Palatul justiției, construit la sfârșitul secolului XIX.
În oraș sunt amenajate parcuri de joacă pentru copii, însă zona parcului mare din Dej, umbrită de copaci falnici, este cea mai căutată și frecventată de părinți și copii.
Sunt mândru că m-am născut în municipiul Dej și vă invit să-l vizitați și să-i descoperiți frumusețea.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori

cron