Despre satul Cartal(Orlovca) Dragoi Marius, cl. 7-a, s.Orlovca, r-ul Reni, Ucraina, Profesor Ecaterina Ivanov

#1
Satul meu
Pe malul stîng al Dunării albastre, Înconjurat de apele sihastre
Un sat vechi bate cu aripa-n mal
E cel mai scump si drag Cartal!

În traducere din limba turcă Cartal înseamnă «vulture». Se pare că-și ia zborul, însă, îl țin aici oamenii cu dragostea și grija lor pentru neam, limbă și obiceiuri.
Îmi este drag pîna la cer, mi-e drag să-mi cînt aici bucuriile și tristețile. Îmi place că știe să-mi asculte secretele și să nu le spuie nimănui. Atunci cînd pășesc pe bucata mea de rai, simt cum rădăcinile mi se înfig mai adînc în pamînt.
E satul meu, unicul loc din lume spre care sufletul se cere cu fiecare primăvară mai mult, cu fiecare rază de soare mai intens. Și iubesc totul la el - zilele și nopțile, vara plină cu cireșe și iarna în tablou de fulgi, potecile și pașii mei care duc spre casa părintească. Doamne, cît de mult îmi iubesc baștina! Cartal - satul meu de suflet, leagănul copilăriei mele și poarta care duce spre vise...
Printre case și ogrăzi, se zărește, ca o binecuvîntare, biserica satului natal. Acolo unde noi, locuitorii satului Cartal, ne refugiem sufletul în rugăciune, acolo unde mamele își botează copii, unde toți se roagă pentru pace și sănătate. Ca o dovadă incontestabilă a spiritului de creștin a fiecărui locuitor, asupra satului veghează o cruce, în timpul nopții dăruie lumină oricărui trecător rătăcit pe drumurile satului, iar ziua, nădejdea și puterea pentru orice suflet.
Avem tradiții ce reprezintă o comoară de preț a neamului nostru și e datoria fiecăruia din noi să le păstreze pentru ca să știm cine suntem, de unde venim și încotro mergem! Sunt sigur că oricine vizitează satul meu rămîne impresionat, în primul rînd de minunatele obiceiuri care ne duc faima în întreaga lume, la fel și de frumusețea satului și a locuitorilor, ale căror gospodării sunt mereu pregătite să întîmpine cu iscusință fiecare oaspete!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron