Despre localitatea Ivanovca Hâncești Grigoreț Nicoleta, clasa a XI-a

#1
Localitatea mea

Satul Ivanovca, raionul Hâncești... Locul care mi-a oferit cele mai plăcute clipe din viață, unde răsună zgomotul copilăriei. Satul miroase a pâine proaspătă și a căldură părintească. Jocurile vesele și hazlii cu frații, nebuniile făcute provocau zâmbete sincere.
Pădurea cu vietățile ei parcă s-au contopit cu oamenii din sat. Nu sunt mulți locuitori în sat, dar simplitatea și bunătatea lor fac cât un oraș întreg.
Iubesc Ivanovca pentru m-a crescut ca personalitate, a pus suflet în rădăcinile mele și devenirea mea ca OM.
Grigoreț Nicoleta, clasa a XI-a,
I.P.Centrul de Excelență în Energetică și Electronică,
Chișinău, Republica Moldova.
Cadru didactic coordonator: Struț Liubov

Re: Despre localitatea Vasilcău, raionul Soraco, Coțaga Andriana, clasa a XII-a

#2
,,Pe un picior de plai
Pe o gură de rai
Se întinde în vale
Satul în care m-am născut
Şi-atâţia ani am petrecut…”

Fiecare om are baştina sa – acel colţ de rai purtat în suflet, indiferent de locul aflării, care păstrează cele mai frumoase amintiri din viaţa noastră. Pentru mine baştina o reprezintă satul natal, acolo unde mi-au crescut visele , unde am văzut pentru prima oară bolta albastră a cerului, unde am făcut pentru prima data primii pași. E satul meu, satul Vasilcău, raionul Soroca, unicul loc din lume spre care sufletul se-ndreaptă mereu… Locul în care sunt mereu așteptată cu brațele deschise de părinți, bunici, surori, prieteni. Satul meu este o localitate care a rezistat în timp şi spaţiu, care ne demonstrează că şi noi avem cu ce ne mândri.
Îmi iubesc satul pentru că aici locuiesc oameni receptivi, care nu rămân indiferenţi de starea şi aspectul baştinei. Satul este protejat din toate părţile, ca o cetate, de un lanţ de stânci, ce sunt pe unde mai abrupte, pe unde mai line şi care ne încântă şi ne surprind cu diverse forme ciudate. Mereu mă cheamă acei fluturi de câmpie, acei copaci falnici şi acest cer senin ca lacrima.
Oamenii din sat sunt foarte primitori şi mereu bucuroşi de oaspeţi. Pe masa gospodarilor de aici nu lipsesc niciodată sarmalele, mămăliguţa cu brânza de oaie şi, sigur, un pahar de vin roşu sau alb, după gustul fiecăruia.
“Veșnicia s-a născut la sat”, spunea Lucian Blaga. Ajungând om mare în lume nu trebuie să uiți unde îți sunt rădăcinile. Oricine n-ai fi, cine n-ai deveni în viață, toate au pornit cândva de la satul natal, de la părinți, de la școala natală, de acolo – locul cel mai drag pe lume.

Coțaga Andriana, Clasa a XII-a
I.P.Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, Chișinău ,
Republica Moldova
Cadru didactic coordinator: Struț Liubov

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron