Despre localitatea mea- satul Pelinia, Zaiaț Valeria, profil liceal, Pelinia, Drochia, Republica Moldova

#1
Sat frumos, cu oameni gospodari și tradiții frumoase, întins mândru pe dealurile seculare din nordul Moldovei, Pelinia este leagănul copilăriei noastre, locul unde ne sunt rădăcinile și unde vrem să ne construim un viitor prosper.
Primele relatări istorice despre satul Pelinia datează din 1758. Primii locuitori ai satului au venit de prin Moldova de peste Prut și s-au stabilit cu traiul pe malul râului Răut. După cum spune prima legendă, denumirea satului Pelinia provine de la stepele cu pelin amar ce se întindeau pe aceste locuri. Potrivit celei de a doua legende– numele localității ar fi provenit de la un cleric grec cu numele Pelin, căruia îi aparțineau moșiile satului.
Într-un timp istoric relativ scurt, satul s-a transformat într-o localitate cu o infrastructură dezvoltată. Astăzi, Pelinia este unul dintre cele mai mari sate din Republica Moldova, cu o suprafaţă de circa 6.06 kilometri pătraţi. Potrivit ultimilor date statistice, în sat sunt înregistrați 7538 locuitori, 2697 gospodării casnice, 1300 fântâni și 127km de drum.
Datorită tinerilor și a consătenilor care doresc cu precizie dezvoltare și înaintare, tineri cu inițiativă, putere și răbdare, satul nostru a avut o perioadă de înflorire în ultimii ani, fiind reconstruită scena de vară din parc, unde tinerii pot privi filme în perioada caldă a anului, amenajarea unei zone de joacă pentru copii, renovarea blocurilor sanitare și a sălii festive din liceu, dar și a stadionului satului, unde acum se organizează diferite întreceri și activități sportive. Tot în ultimii ani a fost implementat proiectul salubrizării și aprovizionarea satului cu mașini speciale pentru a gestiona resturile menajere de la curțile sătenilor.
Mai veșnic ca niciodată, satul natal pulsează alert în inima celor care au părăsit baștina de mulți ani, lăsând în urma lor amintiri, locuri și persoane dragi sufletului lor.
Ne mândrim cu oameni muncitori și ospitalieri, care transmit cu sfințenie tradițiile și obiceiurile moldovenești, oameni care ne reprezintă localitatea atât în țară cât și peste hotarele ei. Din Pelinia își trag rădăcinile și marii artiști ai poporului: Ion Dascal, Ianoș Țurcanu, Valentina Chilari, Ion Vieru, persoane care, la ora actuală dețin funcții de frunte cum ar fi directorul aeroportul Internațional Air Moldova Iulian Scorpan, dar și mulți medici, care și-au făcut studiile primare și medii, aici, în Pelinia, în incinta celor două instituții publice de învățământ, Liceul Teoretic și Gimnaziul Pelinia.
Faima satului a fost dusă peste hotarele țării și de către cercurile de dansuri populare și ansamblurile care prezintă tezaurul Peliniei: hore, sârbe, bătute și cântece cu care au avut succes la nenumărate festivaluri.
In vara anului 2018, Pelinia a fost gazda primei ediții a festivalului "Zestrea Nordului", în care meșterii populari au prezentat covoare țesute potrivit zonei, costume populare lucrate manual în centrul artizanal al satului, datini, tradiții, obiceiuri, dar și exemple de amenajarea încăperilor cu ornamente, elemente și simboluri naționale, care cu siguranță încă mai persistă în casele bunicilor noștri.
Pelinia mai păstrează şi astăzi case în stil tradiţional, fântâni cu apă limpede de izvor şi arbori seculari, ce se zăresc printre poteci , ca o mărturie a veşniciei sale.
Printre casele şi ogrăzile satului, se zăresc, ca o binecuvîntare, 3 biserici mari și arătoase. Aici locuitorii Peliniei, își refugiază sufletul în rugăciune, mamele îşi botează copiii, iar părinţii îşi cunună fiicele şi feciorii.
Pot povesti la nesfârșit despre satul natal, despre gospodarii care locuiesc aici, despre locurile pitorești, dar cel mai bine e să vă convingeți singuri, cu ochii voștri cât de ospitalieri sunt pelinienii și cât de frumos e satul!
Profesor - Țurcanu Ludmila, Liceul Teoretic Pelinia.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron