Despre localitatea Cantemir ,,Oraș de dor și alinare" r. Cantemir. a realizat Moisei Iulian, clasa a X-a, IPLTDCantemir

#1
Oraș de dor și alinare
Oraș de dor și alinare,
Cu multe flori de trandafiri cândva,
Eroi, alee, oameni de valoare,
Orașul meu mereu mă va salva.
Când vorbesc despre el, traiesc o stare de delir,
Pentru că sunt patriot și îmi admir,
ORAȘUL CANTEMIR.
Când mă gândesc la localitatea mea, mă gândesc la casa mea. Nu mă simt nicăieri mai acasă, pentru că nicăieri nu mă regăsesc mai mult. Aici liniștea e mai dulce, soarele e mai prietenos, ploaia e mai caldă și orice gând, oricât de negru, pare mai ușor. Orașul meu, Cantemir, așa mic și poate mai putin semnificativ, nu e o metropolă, dar e suficient de mare cât să-mi adăpostească toate amintirile în care eu mă văd fericit, împlinit, liniștit. E locul unde visez, locul unde mi-au crescut aripi și locul care mi-a dat șansa să zbor. Și de fiecare dată când plec, realizez că nu există o formă de fericire mai pură decât cea în care te regăsești în locul natal, la un colț de masă și la un pahar de vorbă bună cu ai tăi. Dragi îmi sunt potecile , cărăruiele , câmpiile, dealurile, râurile cu apă cristalină şi rece. Vatra mea, unde m-au alinat pădurile şi m-a mângâiat pământul străbun. În inima mea vor rămâne mereu oamenii harnici şi ospitalieri, casele îngrijite. Orașul Cantemir este o perlă, pentru că, doar aici, acasă, am învățat ce înseamnă să prețuiești oamenii, locurile și ce înseamnă să te implici cu tot sufletul într-oactivitate.
Eu sunt elev la Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir" din oraș, unde "gust" din fiecare materie, ce mă ajută să îmi descopăr pasiunile noi, care mă motivează să studiez mai mult.
Liceul a devenit locul unde mi-am început aventura, numită adolescență, iar,profesorii îmi luminează drumul și mă ajută să perseverez. Cel mai mult îmi place că în liceu suntem toți o familie și avem parte de momente unice împreună.
Nu în cele din urmă, aici, atât eu cât și alți iubitori de lectură , avem posibilitatea de a citi cărțile preferate, mergând la mai multe biblioteci din incinta Casei Raionale de Cultură "Nicolae Sulac" Biblioteca Publică Raională, care dispune de sala de lectură, secția de împrumut la domiciliu și oficiu tineret, iar din 2015, " Biblioteca Publică Raională", a aderat la Proiectul Național pentru biblioteci- Novateca, fiind dotată cu utilaj modern.
Orășelul meu îmi dă posibilitatatea să mă implic în diferite activități culturale , care mă ajută în conturarea personalității mele.
Iubesc activitățile extrașcolare. Activez în cadrul Consiliului Raional Tineret, unde sunt membru și împreună cu colegii discutăm despre problemele din orășelul nostru și cum ne putem manifesta în societate ca să le putem soluționa. Și pentru că am venit și vin mereu cu idei bune, nu am ratat nici o adunare și în curând voi deveni vicepreședintele Consiliului.
Recent m-am înscris împreună cu alți colegi, ca voluntar la " Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor", unde una dintre cele mai bune activități este cea în care se implică și oamenii cu cerințe și necesitati, mi se pare atât de frumos atunci când totuși găsești o cale să comunici cu ei, să-i asculți și să le întinzi o mână de ajutor. Uneori, mă simt atât de neputincios, pentru că sunt atâția oameni care strigă după ajutor, oameni care-și doresc să ducă o viață mai bună, dar , ceea ce mă bucură e că pot fi acolo pentru ei, să îi ajut cu un sfat, să-i îndrum și cel mai important, să-i ajut să înțeleagă că toți în lume suntem speciali și indiferent că ei sunt persoane cu dizabilități, nu înseamnă că nu pot fi ca mine sau ca altcineva. Ei la fel merită să trăiască frumos.
Unul din locurile frumoase unde simt imensa bucurie să mă implic , este Casa de Cultură "Nicolae Sulac" din oraș. Aici au loc diferite evenimente culturale și sunt fericit că oamenii își pot petrece timpul cât mai eficient , că își pot construi momente de neuitat acasă.
Una din activitățile mele preferate este sportul, iar secția de Volei și Baschet din Cantemir, îmi dă posibilitatea să fac ceea ce îmi place. Și așa cum sunt o persoană căruia îi place să îmi asigur un stil de viață sănătos, voleiul și baschetul, care se practică în oraș zilnic, mă ajută să mă dezvolt și să mă promovez pe plan cultural- sportiv și să-mi valorific potențialul intellectual și creator.
Bucuria mare pentru locuitorii orașului Cantemir a fost atunci când s-a construit un havuz și un teren de joacă în zona verde a orașului , care este prima atracție pentru cei mici. A fost instalat un sistem de iluminare, dar și bănci noi. Ideea de a construi un havuz și de a amenaja parcul a fost votată chiar de cetățenii orașului. Iar acum, atât eu, cât și toți oamenii ce locuiesc aici, ne bucurăm de adevărata splendoare pe care ne-o oferă natura.
În final, pot menționa că, deși orașul Cantemir este un oraș mic, cu implicarea oamenilor, avem parte de un oraș cât mai luminat și de care ne putem bucura din plin. Orașul meu, acest colț de rai purtat în suflet, locul unde am văzut pentru prima oară bolta albastră a cerului. În viitor ,mi-aș dori ca ORAȘUL MEU ,CANTEMIR , să fie la fel de enigmatic cum este acum, cu oameni gospodari, pe masa cărora nu lipsesc niciodată sarmalele, mămăliguța, brânza de oi și paharul cu vin. Oameni care sunt gata să își aducă contribuția de a face din acest oraș, un colțișor de rai.
ORAȘUL CANTEMIR VA RĂMÂNE MEREU ORAȘUL MEU DE SUFLET!
A realizat: Moisei Iulian, elev al cl.a X-a,
I.P.Liceul Teoretic ,,D.Cantemir” din or.Cantemir.
Profesor de istorie și educație civică: Olteanu Aurelia

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron