Despre satul Mihăileni, raionul Râșcani, Republica Moldova; Tudos Valeria, clasa a XI-a

#1
,,Și oriunde nu m-aș duce,
Dorul tot aici m-aduce"

Nu contează cât de departe ne aruncă soarta și ce drum ne este dat să parcurgem, într-un colț de inimă mereu rămâne un loc pentru ,,Acasă". De fiecare dată când mă întorc la locul de unde am pornit, mă copleșesc emoții puternice. Aici mi-a rămas copilăria.
S-au schimbat multe, parcă nici poarta nu mai pare atât de înaltă, nici mama nu mai este la fel de tânără. A crescut iarba pe uliță, iar în fundul grădinii s-a uscat gutuiul roditor. Pare că nu a trecut mult timp, parca mai ieri am plecat, însă atât de multe s-au schimbat, prea multe pentru a reveni în anii când totul părea că va rămâne neschimbat. Amintirile lor dor foarte mult, însă ne leagă de ceva scump, drag, familial.
Pe două dealuri destul de pieptișe în lungul albiei râușorului Ochiul-Alb se află satul meu de baștină Mihăileni, raionul Râscani.
Întotdeauna satul Mihăileni s-a bucurat şi s-a mândrit cu cele mai talentate şi renumite personalităţi – un ecuson de nobleţe al satului e savantul cu renume mondial Eugen Coşeriu, Raisa-Lungu Ploaie, Virgil Mîndîcanu, Valentin Mîndîcanu, Tamara Cristei, Gheorghe Dodiţă… În acest sat au trăit şi trăiesc oameni bogaţi la suflet, care nu au uitat niciodată de tradiţii şi obiceiuri creştine. O așezare ce prezintă interes istoric este mănăstirea Curcovo. Până la noi n-a ajuns nimic din clădirile ei...
Dragostea de sat şi de glie nu poate fi uitată niciodată.Strămoşii ne-au transmis istoria, pământul şi limba – ,,trei piloni pe care se ţine neamul”, vorba lui Ion Druţă. Au plecat foarte mulți din sat, însă de fiecare dată, întorcându-se, aduc satul prosperă prin personalitățile lor.
Casele oamenilor cu renume, care și-au luat zborul din sat, s-au transformat în muzee, localitatea fiind un punt atractiv pentru turiști.
Poate e mai bine acum în sat, dar totuși, lipsește acea pâine gustoasă, apa de izvor limpede, cerul senin și viața frumoasă. Aici e baștina. Este locul cel mai drag pe lume unde cineva mereu te așteaptă, cineva mereu se gândește la tine, cineva te petrece când iarăși pleci la drum. Iar atunci când ești departe, dorul e atât de mare de sat, de cei dragi rămași la baștină...

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron