Despre Târgoviște- Ioana Ana Maria ,clasa a IV-a Școala Matei Basarab Târgoviște- Dâmbovița

#1
Târgoviște, o pagină de istorie

Cu siguranță cei mai mulți dintre noi nu cunosc încă trecutul remarcabil al orașului Târgoviște. Probabil unii nu îl vor afla niciodată, deși el ne înconjoară pretutindeni. La fiecare pas găsim monumente, simboluri ale unor perioade glorioase, ce ne amintesc că acest oraș a fost unul cu o importanță deosebită. Pentru a vă demonstra acest lucru, aș vrea ca împreună să facem un tur al orașului.
Bineînțeles că la sfârșitul acestui tur ne așteaptă binecunoscuta Curtea Domnească, însă avem multe de văzut până acolo. Așa că vom începe cu lucruri mărunte, dar foarte importante. Spre exemplu, statuile din orașul Târgoviște, precum cea a lui Vlad Țepeș sau Mircea cel Bătrân ne arată că trecerea timpului a făcut ca bravi domni ai Țării Românești să domnească peste aceste locuri. De asemenea în Parcul Chindia ni se înfățișează busturile a altor treizeci și trei de domnitori, care au apărat cu vitejie orașul. Pe lângă acestea, avem în listă câteva muzee interesante. Muzeul de Istorie, Muzeul Național al Poliției Române sau cel al Evoluției Omului și Tehnologiei Paleolitic ne așteaptă pentru a ne prezenta ceea ce istoria a lăsat de-a lungul timpului în urma sa.
Târgoviște a fost cândva orașul celor cincizeci și trei de biserici. Astăzi, o parte din acestea au pierit, însă, mi-e greu să cred că nu vom remarca cel puțin una în timpul turului nostru. Fiecare ascunde o poveste impresionantă în urma căreia a fost ridicată de către un domnitor. Pe lângă acest lucru, este de remarcat arhitectura lor, dar și a celorlalte clădiri din epocă, ce înfățișează stilurile și evoluția arhitecturală a orașului încă din perioada Evului Mediu.
În cele din urmă, traseul nostru ne aduce la destinația mult așteptată, și anume Curtea Domnească. Atât ruinele cât și faimosul Turn al Chindiei ne dovedesc rolul militar pe care Târgoviște l-a avut. Chiar dacă acest loc și-a pierdut înfățișarea, el își păstrează atmosfera, aducându-ne în minte imaginea oștenilor venind să lupte sau a domnițelor îmbrăcate în haine medievale.
Acum, când turul nostru a ajuns la final, sunt sigură că v-ați convins de trecutul bogat al acestui oraș în care fiecare fir de iarbă emană istoria.
Ioana Ana Maria
Prof. Tudor Luminița Cristina
Școala Gimnazială “Matei Basarab”
Loc. Târgoviște
Jud. Dâmbovița
România

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron