Localitatea mea, Probotești, regiunea Cernăuți, Ucraina: Diana Găinuță, originară din s. Probotești, clasa a 8-a, Liceul

#1
Localitatea mea, Probotești, regiunea Cernăuți, Ucraina
Diana Găinuță, originară din s. Probotești, clasa a 8-a, Liceul „Gh. Asachi” Herța, (regiunea Cernăuți, Ucraina)
Localitatea este locul unde tu trăiești. Satul în care locuiesc eu poartă numele Probotești. Acest sat este mare și cu multă lume bună, care se ajută unii pe alții. În centru satului se înalță biserica cu numele Sfinților Gavriil și Mihail, cu hramul la 8 noiembrie. Alături de biserică este școala, construită în forma lierei „P” ucrainești: П. Lângă școală este stadionul sportiv și punctul medical. Mai este și grădinița de copii, pe care cu câțiva ani în urmă, am frecventat-o și eu. În vecinătate cu punctul medical, cu câțiva ani în urmă s-a înființat „Muzeul satului”, unde sunt frumoase icoane, costume naționale românești și alte diferite obiecte ce mărturisesc despre firea noastră de români și despre istoria și tradițiile satului nostru. Satul meu se mărginește cu România. Punctul vamal de trecere Probetești-Racovăți, pot spune că se află la periferia satului meu. Acum, cu părere de rău, această trecere de frontieră este temporar închisă, însă sperăm că va fi redeschisă. La intrarea în sat este o moară veche, dar frumoasă prin valoarea ei ca obiect istoric, dar și după funcția pe care o are. Satul este înconjurat de o pădure foarte frumoasă și mare. La fiecare cruce de drum se înalță câte o troiță – loc de închinare la Dumnezeu, care-l reprezintă pe Iisus răstignit. O parte a satului se mai numește Crihănești, probabil în cinstea celor cu numele Crigan, care sunt cam mulțișori la noi. Satul are trei magazine și două restaurante. Unul este denumit „Maia”, iar al doilea „Alba Iulia” – denumire ce ne amintește de orașul istoric al Marii Uniri.
Pe cel mai înalt deal din sat se găsesc cele două cimitire cu mormintele strămoșilor, care, de acolo, din lumea subterană și cerească, stau la staja satului.
Eu prețuiesc foarte mult lumea din satul meu, căci este bună și înțelegătoare. Pentru mine satul Probotești este cel mai mare și cel mai frumos și bun sat din lumea întreagă.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron