Localitatea mea – orașul Herța, regiunea Cernăuți, Ucraina: Ivașcu Maria-Loredana, clasa a 8-a

#1
Localitatea mea – orașul Herța
Ivașcu Maria-Loredana, clasa a 8-a, liceul „Gheorghe Asahi”, Herța (regiunea Cernăuți, Ucraina)
Unul din cele mai importante cuvinte pentru mine este cuvântul „acasă”. Acest cuvânt înseamnă și părinți, și frați, și bunei, și pământ cunoscut, și pereți scumpi, și pâine pe masă, și bucurii, și ... totul. Nicăieri nu-i mai bine decât acasă. Când zicem acasă ne gândim la numărul casei în care trăim, la denumirea străzii, la numele localității, regiunii și al țării din care facem parte. Pentru mine acasă înseamnă țara Ucraina, regiunea Cernăuți, orășelul Herța, casa cu nr. 21 str. Ștefan cel Mare. Dar la întrebarea De unde ești?, aproape întotdeauna răspund simplu: Sunt din Herța.
Herța este o localitate binecunoscută atât în Ucraina, cât și în România. Din trecutul istoric știm că Herța a aparținut României, până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. În urma războiului centrul Herței cu satele din jur au devenit parte componentă a Imperiului Sovietic, iar localitatea Fundul Herței care este acum în România în județul Dorohoi și se mărginește cu pământurile herțene de la noi, este o mărturie că în trecut toate aceste pământuri numite „Plasa Herței” erau localități curat românești. După desființarea puterii sovietice, întregul Ținut Herța, precum și toată regiunea Cernăuți (Bucovina de Nord) au trecut în posesia Ucrainei independente, una din cele cincisprezece republici care făcea parte din fostul Imperiu Rus, iar acum devenise stat independent.
Necătând însă la toate modificările istorice, noi, românii din Herța, ne mândrim cu originea noastră, vorbim românește și ne străduim să păstrăm tradițiile și obiceiurile neamului din care facem parte.
În Herța s-a născut marele cărturar român – Aheorghe Asachi, și pictorii Artur și Paul Verona. Astăzi liceul în care învăț poartă numele cărturarului. Deci o spun cu mândrie că fac parte din pleiada descendenților asachieni. Tot cu acest nume funcționează și biblioteca raională din Herța și există și o stradă denumită astfel. În parcul din fața administrației raionale, este înălțat bustul lui Asachi, unde, de cel puțin două ori pe an (la 1 martie – ziua nașterii și 12 noiembrie – ziua morții), ne adunăm împreună cu dascălii și colegii de școală, pentru a depune flori și a prezenta câte un program artistic în amintirea acestui mare om de cultură, născut la Herța.
În vecinătatea parcului se află Biserica Sfântului Spiridon, despre care se spune că a fost ctitorită de români din orașul Iași și este înfrățită cu spitalul cu același nume din Iași.
Tot la Herța avem și bustul Marelui Eminescu – poetul tuturor românilor din lume. Ponderea românilor din Herța este de 90% la sută. Alături de Cernăuți, Herța face parte din spațiile multiculturale, unde locuitorii sunt posesori ai mai multor limbi și cunoscători ai mai mult culturi, ceea ce doar ne îmbogățește spiritual.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron