Despre Molnița, raionul Herța, regiunea Cernăuți, Ucraina: Adrian Medevedi, clasa a 8-a

#1
Localitatea mea, Molnița, raionul Herța, regiunea Cernăuți, Ucraina
Adrian Medevedi, clasa a 8-a, liceul „Gheorghe Asahi”, Herța (regiunea Cernăuți, Ucraina).

Spunea cineva că locul nașterii, părinții și limba, nu ni le putem alege, ci le primim, ca pe cele mai mari, daruri de la Dumnezeu.
Mie mi-a fost sortit să mă nasc în satul Molnița, unde locuiesc până în prezent. Acesta este satul de origine al buneilor și străbuneilor mei după mamă.
Localitatea Molnița a făcut parte încă de la înființare din Principatul Moldovei, aflându-se la câțiva kilometri la nord de localitatea Mihăileni. După Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859, a intrat în componența statului român.
Acest teritoriu nu a făcut parte niciodată din regiunea Basarabia sau din regiunea Bucovina, ci din regiunea cunoscută astăzi sub denumirea de Ținutul Herța și care a aparținut Moldovei și apoi României, până la cel de-al doilea război mondial.
În perioada interbelică, satul Molnița a făcut parte din componența României, județul Dorohoi. Pe atunci populația era formată aproape în totalitate din români.
Începând din anul 1991, satul Molnița face parte din raionul Herța al regiunii Cernăuți din cadrul Ucrainei independente. În prezent, satul are aproximativ 1813 locuitori.
Satul Molnița este situat pe partea dreaptă a râului Prut. Prin mijlocul satului curge râul Molnița, care împărțește satul în două părți.
În mijlocul satului se află școala, primăria, casa de cultură, magazin, restaurant și biblioteca sătească care poartă numele scriitorului „Ion Chilaru”. În sat mai există și grădiniță de copii, punctul medical, biserică și un parc micuț pentru odihna copiilor. Molnița a fost un sat boieresc.
Pentru mine satul Molnița este un loc sfânt.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori

cron