Despre localitatea Brăila, Republica Moldova, Crețu Crinu, clasa a VIII-a

#1
Satul meu – leagănul meu
Între două dealuri enigmatic se întinde satul meu natal. Localitatea mea este una dintre perlele peisagistice ale Moldovei. Nimerind pe aceste meleaguri, îţi dai seama că „un picior de plai, o gură de rai” nu este o simplă metaforă, ci o bogăţie pe care am moştenit-o de la vechile generaţii din aceste locuri. Satul meu este o localitate care a rezistat în timp şi spaţiu, care ne demonstrează că şi noi avem cu ce ne mândri.
Fiind atestat pentru prima oară pe 06 martie 1443, purta numele Negrești, dar a fost redenumit după numele unui proprietar Brăila.Teritoriul satului este situat la marginea de sud-vest a comunei Băcioi, pe malul stâng al râului Ișnovăț, pe ambele părți ale șoselei Ialoveni-Sângerei. Localitatea se află la o distanță de cincisprezece km sud-est de stația de cale ferată Revaca din Chișinău. Are o suprafață de aproximativ 0,23 km pătrați, cu un perimetru de 1,97 km.
În Brăila m-am născut și aici mi-am petrecut deja 14 ani din viață.
Oriunde ne-ar purta valurile vieții, satul natal nu se poate uita niciodată. Nu poți uita ulițele copilăriei, pe cei dragi și nici poveștile spuse de bătrânii satului.
Aici obiceiurile și tradițiile poartă ecoul adânc al trecutului și parfumul arhaic al anilor.
Acest sătuc reprezintă un colț de rai unde Dumnezeu a semănat priveliști încântătoare și culturale. Iubesc satul unde m-am născut, unde am zis pentru prima dată ,,mamă”, locurile unde mi-am petrecut cele mai frumoase clipe pline de întâmplări hazlii și plăcute alături de bunici, părinți și toți cei dragi.
Cine ar putea uita asemenea momente? Nimeni și niciodată…
Satul meu natal este casa mea în care mă voi simți foarte bine ca pe un tărâm al tuturor posibilităților. El este un sat micuț și totuși mare în visele mele.
Sunt mândru că sunt un mic locuitor al acestui sat și vreau să contribui mai mult la dezvoltarea lui eu când voi fi mai mare. Pentru mine, satul meu este o oază de căldură sufletească și o sursă inconfundabilă de putere, iar eu mă simt înaripat doar alături de oamenii mei dragi.

Autor: Crețu Crinu, elevul clasei a VIII-a din Gimnaziul nr. 102, sat. Brăila
Învățător coordonator: Tatiana CREȚU

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron