Despre satul Pelinia, orașul Drochia, Republica Moldova, Grumeza Olivia, clasa a XII-a

#1
La marginea unui râu, acolo unde soarele strălucește mai tare, iar apa este mai dulce, m-am născut eu, în cel mai frumos sat din Republica Moldova, satul Pelinia, o palmă de țărână așezată în nordul Moldovei, dar despre care știe toată țara. Este locul în care oamenii sunt mai veseli, trăind intens bucuria vieții, admirând frumusețea și bogăția naturii înconjurătoare.
Aruncând privirea în trecut, putem spune că veșnicia s-a născut la sat, și anume în inimile locuitorilor satului Pelinia. Conform legendei, satul nostru poartă denumirea de Pelinia datorită pelinului amar care era în apropiere. Satul a fost atestat documentar în anul 1758, dar până în ziua de azi își păstrează cu mândrie tradițiile provenite din moși strămoși, datorită sătenilor dornici de a se implica în viața comunității și de a duce faima satului chiar și după hotarele țării. Satul Pelinia are o suprafaţă de circa 6.06 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 12.37 km și este înzestrat cu multe vii și livezi.
Fiecare localitate are cu ce se mândri, dar cea mai mare mândrie pentru un sat sunt locuitorii, deoarece un sat cu locuitori activi este unul prosper. Pelinia are niște locuitori care cu adevărat țin la sat. Când vine primăvara sătenii au grijă să facă ordine, pentru ca satul să arate cât mai frumos și îngrijit. Ei își iubesc bastina, tradițiile și, mai ales, Patria. De sărbători toți merg la Hora satului, pentru că aceasta este o tradiție frumoasă care se organizează permanent.
Vorbind despre săteni, putem spune că oamenii sunt credincioși. În fiecare zi de sărbătoare sunt prezenți în cele trei biserici existente în sat. Oamenii cinstesc sărbătorile, iar în zilele de Paște au bunul obicei de a merge la sfințit Pasca. O tradiție frumoasă avem și iarna când, în noaptea de Sfântul Vasile, copiii, de la mic la mare, se maschează și merg cu uratul. Suntem mândri că acest obicei încă se mai păstrează în satul nostru, iar anume tinerii se implică în promovarea tradițiilor și obiceiurilor frumoase ale satului.
Satul Pelinia mai are și două instituții de învățământ care au educat zeci de generații. Elevii sunt dintre cei mai buni din raion, deoarece participă la olimpiade și concursuri de la care vin învingători. Satul nostru a crescut mulți olimpici, câștigători ai premiilor naționale și internaționale.
Pelinia poate fi considerat un sat norocos și din privința că în viața satului se implică și cei născuți aici, dar care locuiesc peste hotare. Aceasta este o mare onoare, deoarece nu fiecare sat dispune de așa oameni fideli. Datorită lor a fost renovat parcul din centrul satului. Acest devotament față de sat a fost sădit în noi de către bunii profesori care, din primele zile de școală, dezvoltă în inima elevului dragostea și devotamentul, de aceea oamenii din acest sat sunt cei mai buni.
Muzeul este locul în care revenim în trecut, deoarece anume în acest loc este păstrată întreaga istorie a satului, care este una frumoasa, demnă de a ne mândri cu ea.
Vorbind despre sat, nu putem sa uităm nici de conducerea lui, deoarece satul fără o conducere bună nu este nimic. Participând la concursul republican ,,Cea mai verde, mai salubră şi amenajată localitate”, satul Pelinia s-a plasat pe locul întâi dintre localitățile rurale. Nu în zadar sătenii se dedică cu trup și suflet pentru sat, asigurând o ordine exemplară și demnă de invidiat.
În căminul cultural activează 13 colective artistice care reprezintă cu demnitate satul nostru la nivel național și internațional. Chiar și meșteșugul are un loc de cinste la noi în sat în Centrul de artizanat .
Mult mai este de spus despre acest sat frumos, dar la încheiere vreau să spun ca Pelinia va rămâne mereu satul meu, aici îmi voi găsi mereu prietenii, familia și colegiii, doar aici voi fi așteptată cu brațele deschisă. Aici am deschis pentru prima dată ochii, am pășit primul pas și am învățat a scrie. Am avut o copilărie fericită și plină de peripeții. Pentru mine întotdeauna Pelinia va fi un colț de rai, un ideal de sat pe care îl voi purta în suflet indiferent unde mă voi afla, deoarece el este satul sufletului meu, leaganul copilariei și poarta care duce spre vise.
Oh, Doamne cât de mult îmi iubesc baștina!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron