Despre Localitatea Cîrpești, r. Cantemir, Realizat: Pîslaru Mădălina, eleva cl. a XII-a, IPLTD.Cantemir

#1
Trecutul satului Cîrpești
Cîrpesti, satul meu de bastină, satul copilariei mele, care la 5 iulie 2019 va împlini 550 de ani de când s-a fondat, de când îi bate inima în piept, de când este ca un vulcan ce nu se va stinge niciodata, de când este ocean ce-și freamătă mereu apele.
Satul Cîrpești este situat la est de lunca Prutului, așezat pe un șes, sub geana a doi munți împaduriți, fiind ferit de nâvălirile dușmanilor atât de la vest, cât și de la sud si nord. Vatra Cîrpeștiului cu mahalalele sale: Măcrești, Butuceni, Rusca, Valea Lărgii si Rotundu se întinde pe o distanță de peste 2 km de la est la vest și de aproximativ 3 km de la sud spre nord.
Se știe că cîrpeștenii sunt plugari de viță veche, de aceea fiecare țăran avea de la 1 până la 3 hectare de pământ pe care le lucra care și cum putea. Toate pământurile comunei (semănăturile, viile, livezile, pășunile, dealurile) ocupau suprafața de peste 4200 de hectare.
Conform datelor de la primarie, la 1 ianuarie 2001 la Cîrpesti locuiau 2800 de oameni, dintre care 1353 barbați și 1447 femei, majoritatea români-basarabeni. Acest număr mic de locuitori este cauza razboaielor, a secetei, a foametei, dar și cea a deportărilor. În războiul ruso-japonez din 1904-1905 au murit 12 cîrpeșteni, în Primul Război Mondial din 1914-1919 au murit aproximativ 50 de consăteni, din cei 96 de tineri, 44 nu s-au mai întors, iar ceilalți au revenit bolnavi si schilodiți. Mai târziu, în 1937 în ograda fostei școli a fost înălțat de către boierul Ion Mocanu, un monument în memoria bravilor consăteni, cazuți pe câmpul de luptă. A urmat Cel De-al Doilea Război Mondial din 1941-1945, care a luat viețile a 101 de cîrpeșteni bravi. În semn de recunoștință pentru cîrpeștenii cazuți la datorie, în centrul comunei, în fața Căminului Cultural a fost ridicat un falnic monument.
Valurile de deportări din 1940-1941, 1944-1949 si 1951 care aveau ca scop sa distrugă țăranimea înstărita, gospodarii satului, intelectualii, cu alte cuvinte, sa ,,purifice’’ societatea de ,,elementele dusmanoase’’ a ajuns și la Cîrpești, astfel în primul val au fost deportați 30 de cîrpeșteni, care constituiau 10 familii, iar în ultimul val din 1951 au fost deportate 6 familii de cîrpeșteni.
Cîrpeștiul este un sat de pe Văile Cahulului, din stepa Bugeacului, colțișor din colțul de rai al Basarabiei iubite. E un sat de razeși, sat românesc cu tradiții, datini si obiceiuri stramoșești.
Te iubim, Cirpești, cu grijile tale din trecut, prezent și viitor, griji pentru prosperitate!

A realizat: Pîslaru Mădălina, eleva cl.a XII-a,
I.P.Liceul Teoretic ,,D.Cantemir” din or.Cantemir.
Profesor de istorie și educație civică: Olteanu Aurelia
Republica Moldova

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron