Despre localitatea Cantemir ,,Colțișorul meu de rai" r. Cantemir,a realizat Gafenco Valentin, clasa a X-a, IPLTDCantemir

#1
Colțișorul meu de rai
Cantemir este unul dintre cele mai frumoase orașe din sudul Republicii Moldova care trebuie neapărat de vizitat. Cantemir este un orăşel care merită să fie cunoscut și să-i fie valorificată foarte bine istoria și cultura. Considerat cel mai tânăr oraș din Moldova, Cantemir este atestat documentar în 1973, când acestei localități populată atunci în mare parte de muncitorii fabricii de conserve „Prut”, fondată în toamna anului 1967, i-a fost dat numele distinsului scriitor, savant, domnitor al Moldovei Dimitrie Cantemir, cu ocazia aniversării a 300 de la naștere. Voi încerca să promovez această destinație din Moldova și să vă prezint atracțiile turistice din orașul Cantemir.
Obiectivele turistice ale orașului pe care le putem vizita sunt:
Muzeul de istorie „Dimitrie Cantemir”,
Monumentul lui „Dimitrie Cantemir” vizavi de Consiliul raional,
Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”,
Parcul Cantemir, cel mai mare și frumos din sudul Moldovei cu cele mai multe specii de arbori și arbuști cu o suprafață totală de 8 hectare și unicul păstrat intact din întrega republică de la începutul fondării, amenajat cu un havuz deosebit.
Școala de muzică „Valeriu Hanganu”,
Casa de cultură ,,Nicolae Sulac”
Obeliscul Eroilor căzuți în razboiul din Afganistan,
Obeliscul Slavei consacrat Operației Iași-Chișinău.
Rezervația peisagistică „Codrii Tigheci” este arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafață de 2519 ha, între satele Lărguța și Capaclia. Peisajul poate fi descris în felul următor: padure naturală de tipul codrilor pe cumpăna apelor și versanți abrupți, cu stejar pedunculat, gorun, carpen, frasin, tei, cireș, sorbul și scoruș.
Dealul Lărguța este cel mai înalt per ansamblu în regiunea de sud a Republicii Moldova. Are o altitudine maximă de 301 m, situându-se astfel pe locul 7 printre cele mai înalte dealuri din R. Moldova. Din satul Lărguța izvorăște râul Larga care traversează în mare parte raionul Cantemir și se varsă pe teritoriul raionului Cahul, în râul Prut. Lungimea cursului de apă este de 33 km și este cel mai mare râu din raionul Cantemir.
Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Cociulia este o mănăstire de călugări care se află în satul Cociulia din raionul Cantemir. A fost întemeiată în anul 1997, pe locul unei mănăstiri din care s-au păstrat doar câteva ruine. Aceste ruine mărturisesc că, aici s-a slujit și înainte Sfânta Liturghie.
Casa memorială „Nicolae Sulac” a fost deschisă în anul 2006 în localitatea Sadîc din raionul Cantemir. Casa memorială a fost ridicată pe locul în care a copilărit marele interpret Nicolae Sulac, dupa modelul locuințelor țărănești din acea perioadă. A fost clădită din chirpici, are pereții văruiți și pragul din lut, fiind compusă dintr-o tindă și două camere.
Satul Crăciun e singura localitate din Moldova care poartă numele Sărbătorii Nașterii Domnului. Primele case au apărut aici prin anii 1900. Istoria spune că într-un an mai multe familii tinere au primit locuri de casa în această zonă. Băieții au construit căsuțe mici, bordeie, și s-au mutat aici de Crăciun. O altă variantă ar fi că localitatea a fost numită în cinstea unui boier a cărui moșie se întindea pe aici. Acest sat are tradiții foarte frumoase de iarnă.
În Cimitirul de la Cania, unde-şi dorm somnul de veci 938 de ostaşi români, morţii au fost îngropaţi într-o groapă comună, lungă de vreo 100 de metri şi lată de vreo 40 metri, şi au fost aşezaţi în câte trei rânduri, acoperiţi cu var. În cinstea acestor martiri ai neamului s-a decis ca la Cania să fie ridicată o catedrală numită şi „Catedrala Oaselor” cu hramurile „Sfântul Dumitru” şi „Tuturor Sfinţilor Români”, o biserică-mausoleu, care la subsol va avea o necropolă, în care vor fi aduse osemintele ostaşilor căzuţi pentru eliberarea Basarabiei. Sfântul locaş, la temelia căruia s-au pus pietre din Carpaţi, trebuie: „Să se înalţe cât Carpaţii şi să dureze precum Carpaţii”. Construcția a început de ani buni din cărămidă roșie și în fiecare an se clădește numai câte jumătate de metru, pentru a rezista în timp.
Cimitirul Românesc de Onoare de la Țiganca se află în localitatea Țiganca. Este un cimitir militar, unde au fost înhumate rămășițele pământești ale ostașilor și ofițerilor români, 1020 de eroi căzuți în luptele din iunie-iulie 1941. Cimitirul Românesc de Onoare de la Țiganca a fost inaugurat pe 1 iunie 2006, zi în care a fost marcată și prin prima vizită a Regelui Mihai pe pământul Basarabiei, însoțit de membri ai familiei regale.
Sunt mândru că m-am născut, am crescut și trăiesc în acest oraș plin de viață, cu oameni gospodari și mărinimoși. Unde nu m-aș duce, unde nu mi-ar zbura gândul, oricând inima îmi va fi aici, deoarece aici am rostit primul cuvânt ,,mama”, am făcut primii pași și aici îmi sunt rădăcinile. Pentru mine nu există un alt loc mai sfânt decât Cantemir.

A realizat: Gafenco Valentin, elev a cl.a X-a,
I.P.Liceul Teoretic ,,D.Cantemir” din or.Cantemir.
Profesor de istorie și educație civică: Olteanu Aurelia,
Republica Moldova

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori

cron