Tcaci Irina, Gimnaziul-Grădiniţă ,,C. Negruzzi", satul Târnova, raionul Donduşeni, Republica Moldova

#1
SATUL TÂRNOVA

Frumoase sunt toate colţurile lumii, dar mai frumoasă şi mai dragă-mi este ţara mea. Omul vine de la Dumnezeu într-o ţară anume, într-o localitate specială, pe o părticică de rai. Raiul meu se numeşte Târnova – un sat (din Republica Moldova, raionul Donduşeni) special de toate celelalte: cu salcii ce-şi împletesc cosiţe; cu parcuri ce ne amintesc de frumoasele noastre legende; cu oameni care se întrec în dibăcie, iscusinţă, generozitate şi fapte bune; cu şcoli care, pe lângă cunoştinţe, împart necondiţionat iubire şi mult sprijin; cu izvoare care curg din adâncurile pământului şi multe alte lucruri frumoase.
Pentru fiecare om baştina este un univers plin de căldură, o comoară aleasă, o pagină neştearsă şi dureroasă în Cartea Vieţii sale...
Satul meu are o istorie veche, a suferit multe schimbări, a descoperit talente, se mândreşte cu oameni aleşi, cu tradiţii şi obiceiuri păstrate din moşi-strămoşi. Pe vremuri a fost centru raional – punctul principal pentru localităţile din împrejurime: spitale, şcoală de meserii, cale ferată, şcoală internat, grădiniţă, şcoală medie, centru de maternitate, fabrici, ferme şi două biserici alese la intrările în sat.
Timpul le schimbă pe toate, oamenii vin şi se duc, viaţa ia o nouă întorsătură, iar istoria localităţi numără şi câteva pagini sfâşietoare: consecinţele războiului, migraţia populaţiei în ţări străine, închiderea şcolii profesionale (care a educat mii de specialişti), case pustiite rămase fără de stăpân... E îmbucurător că oamenii din sat nu sunt indiferenţi şi depun eforturi considerabile pentru păstrarea monumentelor istorice, îngrijirea izvoarelor din localitate, a bisericilor, a cimitirului, a parcurilor, a întregii localităţi. E îmbucurător în oamenii nu-şi pierd credinţa, iar satul nostru se bucură încă de glasurile copiilor.
Târnova (fondat în 1464) este un sat scăldat de iazuri, mângâiat de izvoare, alinat de strigătul cocorilor veniţi din ţările calde. Târnova este un sat unde clopotele bate de sărbătoare tot mai tare şi mai apăsător, iar oamenii păstrează cu drag amintirea despre cei trecuţi în eternitate.
Specific pentru localitatea noastră este faptul că avem multe familii venite din alte localităţi, în şcoală avem clase şi alolingve, iar asta înseamnă că la noi se respectă pe deplin drepturile omului.
Mă mândresc că sunt târnoveanscă, că sunt dansatoare a ansamblului „Târnoveanca”, că am posibilitatea de a creşte şi a învăţa multe lucruri frumoase aici, în satul meu de vis – Târnova.


Tcaci Irina, clasa a VIII-a,
Gimnaziul-Grădiniţă „Constantin Negruzzi”,
Satul Târnova, raionul Donduşeni, Republica Moldova,
Prof.coordonator: Serdeşniuc Cristian

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron