Despre Localitatea mea Satul Oneşti din Republica Moldova, raionul Hânceşti, satul Oneşti, de Andreea Dumbravă clasa VI

#1
Cel mai frumos sat din univers

Satul meu cel drag
Cuib de ciocîrlie
Pe un mal de apă
Unde-va n cîmpie

Undeva acolo
E un sat frumos
Undeva-ntr-o doina
Intrun vis duios

Undeva n balada
Pe un picior de plai
Satul e povestea
Gura cea de rai
Printre cele trei localităţi din ţară cu numele Oneşti se găseşte şi satul meu de baştină din raionul Hînceşti. Conform documentelor istorice slavo-române din sec. XV-XVIII pe teritoriul Moldovei existau 12 sate cu acest nume. Astăzi avem păstrate doar 3 localităţi în raionalele: Edineţ, Străşeni şi Hînceşti. Satul Oneşti, Hînceşti se află pe valea rîuleţului Bujor, în apropierea vamei Leuşeni. Legenda spune că denumirea localităţii provine de la numele de persoană Onea. Acesta a fost un vechi proprietar al acestei moşii şi unul din primii locuitori ai satului. Moşia Oneştilor, după opinia unor cercetători, ar fi existat încă în sec. XVI, fiind proprietate domnească, apoi răzăşească şi moşierească. În Enciclopedia „Localităţile Moldovei” găsim că localitatea Oneşti a fost atestată în anul 1820. Abia în anul 1913 registrul localităţilor include două cătune: Oneştii Vechi şi Oneştii Noi. Din materilalele de arhivă mai aflăm că în sec. XX că acestea au fost populate de ţărani români şi colonişti germani.
Este satul în care tradiţiile sunt puse în capus mesei. Aici dorul e mai dor, cântul e leagănul sufletului. De aici au pornit în lumea mare tinerii de care ne mândrim. Este leagănul copilăriei noastre unde am scris primele poezii. Cu drag acasă ne aşeaptă mama cu pâine caldă din cuptor, iar pomii înfloresc primăvara chemându-ne cu dor să le admirăm frumuseţea.
.Cetăţenii din localitate se mândresc cu acest sat frumos şi bogat. Despre el, tinerii, copiii compun poezii. Unii demosntreadragostea faţă de plaiul nata prin desene, alţii chiar şi prin cântec.
Acest sat nu merită să fie părăsit de oamenii săi, deoarece aici ne-am născut, aici am depănat copilărie, apoi am crescut. Anume satul este locul unde am învăţat o mulţime de lucruri frumoase şi interesante. Eu mă mândresc cu satul meu. Este cel mai frumos sat din univers.
Andreea Dumbravă, clasa a VI-a,
Republica Moldova,
Satul Oneşti, raionul Hânceşti,
Gimnaziul Oneşti,
Profesor coordonator: Sergiu Ştefan

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron