Despre localitatea mea orasul Causeni din Republica Moldova, Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" cl. a 10-a profil umanist

#1
Oriunde există un loc natal care e strâns legat de amintirea zilelor trecute, unde sufletul fiecăruia dintre noi a îmbrăcat pentru prima oară haina viselor. Aici își are existența realitatea unui alt tărâm, descoperită după o aprigă confruntare de conștiință.
Acest centru universal-spiritual este reliefat de un simbol inelar- totul incepe si se termină în acest adăpost înzestrat cu virtute, căci dacă existența unui eu se înrădăcinează la baștină, într-un final gândul și sufletul ajung tot acolo să fie.
În contextul dat universul meu interior capătă puteri într-o localitate cu oameni gospodari care îşi iubesc baştina, tradiţiile şi, mai presus de tot – Patria. Căușeni - ținutul trăirilor lăuntrice tratate în conștiința mea precum o valoare supremă. Odată cu trecerea timpului capătă statut de sălaș protector al focului din vatră, al inimilor, al sufletelor, al nobleții.
Se spune că un cetățean care nu-și cunoaște istoria e asemeni unui copil care nu-și cunoaște părinții. Susținând această idee , ar fi incorect să nu valorificăm trecutul orașului Căușeni, ce a dat naștere multor personalități marcante, care și până în prezent vin să ne aline durerile și să ne insufle putere şi credinţă.
Alexei Mateevici e unul din cei mai reprezentativi poeți români născuți în Basarabia. Se mută cu traiul la Căușeni, și anume la Zaim ( 1893 ). Aici învață la școala primară și se familiarizează cu frumoasele povești care le aude de la părinții săi, precum și de la țăranii de prin partea locului.
Într-adevăr, unde dacă nu în spațiul rural se evidențiază complexitatea sufletească a omului legat de glie , purtător de datini și tradiții, o trăsătură specifică idealului clasic al ființei umane.
Între Mateevici si patria sa mereu a existat o comuniune strânsă, ceea ce îl îndeamnă ca la 1888 să-i ofere viață unui elogiu adus limbii române astfel, participând substanțial la emanciparea națională a Basarabiei .
" Limba noastră-i o comoară / În adâncuri înfundată / Un șirag de piatră rară / Pe moșie revărsată" ,în prezent aceste versuri au ajuns să fie recunoscute și peste hotarele țării, drept imn al Republicii Moldova, reușind, în același timp, să consoleze spiritul existențial al neamului basarabean.
Promotor al neamului de o fire impunătoare, care își capătă avântul artistic la fel in Caușeni este și maestrul Grigore Grigoriu, cunoscut mai ales pentru interpretarea rolului hoțului de cai, Luiku Zobar din filmul Șatra (1975).
A insuflat vitalitatea sa într-o multitudine de roluri lăsând apretele trecerii sale in numeroase imagini cinematografice.
Poate fi caracterizat ca o personalitate cu un caracter distinct al permanenței si continuității noastre, fapt desprins din propriile perspective ale marelui actor: " Viața niciodată n-a fost ușoară, dar trebuie să vrem să fim liberi și să privim la lume cu ochi de copil, căci acesta e binele .În creația noastră nu trebuie să ne axăm pe nedesăvârșirea omenească, ci să iubim, să fim fideli, să mergem spre ideal chiar neavând un drum de speranță, fiindcă doar așa vom ajunge la ceva". Din toate acestea rezultă faptul că în toate timpurile au existat oameni în stare să inspire prin tot ce fac. Grație farmecului cu care au trăit aceștia, viețile lor devenind modele de comportament și bun gust. Căușeni, asemeni altor ținuturi, a atras intelectualitatea atât în perioadele de prosperitate, cât și în cele de cumpănă. Acestea, la rândul lor, contribuind la sporirea popularității și bunăstării orașului nostru.
Fiecare om are baștina sa - acel colț de rai purtat în suflet, acolo unde ne cresc visele. Și, Doamne, cât de mult îmi iubesc baștina! Aș lega intreaga viață cu aceasta localitate doar pentru ai simți puterea cosmică inhalată cu desăvârșirea in conștiința limpede de cetățean demn.
Căușeni - adăpostul meu de suflet, leagănul copilăriei mele...

Numele,prenumele: Cojocaru Ana-Maria
Institutie: Liceul Teoretic "Mihai Eminescu"
Clasa: a 10-a "B" profil umanist
Profesor: Ostaș Olga

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Bing [Bot] și 1 vizitator

cron