Despre localitatea mea orasul Căușeni din Republica Moldova, Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" cl. a 10-a profil umanist

#1
------Filele vieții umane sunt ample, dar uneori incapabile de înțeles, astfel și în societatea subtilă în care ne aflăm de zi cu zi și trăim afecțiunea formei de existență. Valorile eterne, istoria criptică și teritoriul însângerat sunt cei trei piloni pe care se bazează întreaga omenire. Ascensiunea cunoașterii trecutului pătat ne face să respectăm principiile morale ale societății și idealul tradițiilor, deoarece nimeni nu ar putea iubi patria legat la ochi.
-----Fiind că fiecare dintre noi este ființa divină ce exprimă un spectru bogat de valori și emoții, la rândul meu și eu am fost amețit de imaginile vii a localității din care sunt originar. Orașul Căușeni din Republica Moldova, este întruchiparea pradisului magnific în care este concentrată esența nu atât a iubirii cât a toleranței față de farmecul vatrei. Această măreție fascinantă își are regiunea amplasată la sud-estul Republicii Moldova, la 3 km de stația de cale ferată Causeni și la 73 km de Chișinău,în regiunea incantatoarelor terase cu stepă a Nistrului de jos. Orășelul plin de viață și însuflețit este traversat de râulețul Botna și afluentul lui Lunguța. Suprafața sa totală de 10.030 ha, este plină de splendoare și oameni de cinste a cărui hambare sunt echivalent cu transpirația muncitorilor istoviți. Limita gloriei își începe frontiera în data de 6 iunie 1455 și anume prin prima atestare. Printre averile localității se numără și monumentul unic în spațiul est-carpatic, prin amplasarea sa sub nivelul solului este "Adormirea Maicii Domnului" construită în secolele XVII - XVIII, acest tezaur este ctitorit de remarcabilul domnitor al Moldovei Grigore Callimachi și mitropolitul Daniil al Proilaviei. În perioada postbelică Căușeni și-a lărgit vădit zona industrială, a crescut repede și populația. Fiind centru raional în 1965, obține statut oficial de oraș. Rețeaua de instituții culturale este formată din Casă de Cultură și biblioteci publice. La casa de cultură funcționează colective de artiști amatori, 6 din ele au fost decorate cu titlul de colective populare. În anul 1995 ansamblul popular de cântece și dansuri „Spicusor” și colectivul popular „Baștina” au participat la Festivalul Folcloric din România, de unde au revenit cu locurile I și II.
-------Reesind de aici totuși înțelegem importanța cunoașterii istoriei, reprezentând nu alt ceva decât o datorie față de strămoșii noștri ce s-au sacrificat, riscând cu propria viață, dar pe de altă parte realizăm că cunoașterea extazului istoric ne determină insune pe noi ca personaliate jucând rol și de element ce caracterizează cultură specifică omenească sau cel puțin simțul responsabilității. ''În istoria cosmusului, istoria umană e doar o minusculă particulă de hazard, de crime, de vise și iluzii, de banalitate cotidiană'' afirmeaza Ion Cristofor, dar în același moment este contrazis de Anca Daniela Hut ''Istoria nu este doar o simplă înșiruire de fapte și evenimente, ea este o știință ce permite cunoașterea trecutului prin raportarea prezentului'' .Numele,prenumele: Bulmaga Daniel
Institutie: Liceul Teoretic "Mihai Eminescu"
Clasa: a 10-a "B" profil umanist
Profesor: Ostaș Olga

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron