Despre localitatea Edineț, Republica Moldova, Antonesi Vlad, clasa a VI-a

#1
Fiecare fiinţă vie, fie o fată, fie un băiat, sau chiar o pasăre, are un loc pe pământ care e cel mai drag sufletului şi pentru care e gata să facă orice. Pentru mine acest loc este Edineţ. Aici m-am născut, am copilărit și mi-am făcut o mulțime de prieteni. Din toate diamantele existente pe pământ, cel mai de preţ, frumos, mare şi sclipitor este oraşul meu – Edineţ.
Orașul a fost înființat în anul 1431 de către Alexandru cel Bun. La momentul actual, Edineț este unul dintre municipiile Moldovei, fiind considerat cel mai frumos oraș din nordul țării.
Ne putem mândri cu parcul care poartă numele lui Vasile Alecsandri. Doar aici copacii cu frunzele lor îmi bucură privirea, soarele îmi mângâie obrajii, vântul cu adierea lui îmi alină orice durere. Edinețul este plin de locuri pitorești cu peisaje minunate. Orașul meu este amenajat într-un fel deosebit, scăldat în verdeaţă, cu străzi lungi, împodobite cu arbori şi flori, cu drumuri întortocheate, umbrite de pomi, hudiţe misterioase.
Chiar dacă nu este mare, Edinețul are circa 25 de mii de locuitori. Orășenii mereu sunt gata pentru a da o mână de ajutor la prosperarea localității. Sufletul oraşului sunt oamenii lui, toată fiinţa ce îl locuieşte, noi, cetăţenii, aşa cum suntem, aşa cum trăim şi respirăm aerul oraşului nostru.
Dragostea faţă de Edineţ e bucuria mea, e misterul unei nopţi cu stele, e orizontul acestui pământ, e mirosul de pâine caldă ce îl simţi din cuptorul bunicii, e luciul stropilor de rouă de pe firicelul de iarbă pe care îl admiram cu mare atenţie şi plăcere când eram încă mic.
Sunt mândru că m-am născut şi trăiesc aici. Sunt atât de prins în rădăcinile acestei inimi ale Nordului, încât nu cred că aş putea să te părăsesc, oraşule, vreodată! Te voi scrie, oraşule, te voi iubi, aşa cum ştiu că şi tu mă iubeşti şi voi încerca să fiu spirit din spiritul tău, mai apoi voi încerca să te fac să fii mândru de mine, dragul meu oraş, Edineţ!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron