Despre localitatea Edineț, Republica Moldova, Litra Cristina, clasa a VI-a

#1
Localitatea mea este orașul Edineț din Republica Moldova, care are o istorie foarte interesantă. Cronologia orașului datează din anul 1431. S-a dezvoltat dintr-un sat mic pierdut în pădure. Denumirea orașului provine de la un întreprinzător turc ce purta numele Edin, care a construit un mic local unde se serveau băuturi și se odihneau calătorii. Cu timpul acest loc a fost denumit “La Edin”. În jurul lui au început să se stabilească mai mulți oameni și astfel localitatea se extindea.
Pentru prima dată documental, localitatea „Veadenți” este amintită la 15 iulie 1431în gramota lui Alexandru cel Bun. În 1870 în Edineț este construită biserica de piatră a Sfântului Vasile și este deschisă prima fabrică de lumânări. În 1876 la Edineț au fost deschise primele două școli, una pentru băieți, și alta pentru fete. În 1885 și-a început activitatea primul punct medical unde lucrau un medic și doua surori medicale.
Treptat Edinețul devine unul dintre cele mai importante centre economice din partea de Nord a Moldovei.În Edineț,care la moment a devenit municipiu, conviețuiesc în pace mai multe etnii: moldoveni, ucraineni, ruși, evrei, romi și polonezi inclusiv.
Actualmente Edinețul ocupă o suprafață de 57 mii km 2 și are o populație de 25.000 de locuitori. În oraș sunt și locuri turistice, precum Parcul public „Vasile Alecsandri”, muzeul etnografic „Ținutul Natal” , dealuri și coline, păduri frumoase și liniștite ce bucură privirile cetățenilor și vizitatorilor. Mă mândresc cu localitatea mea.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron