Orașul Ștefan Vodă, Țugulschi Cristina, clasa a III-a „A”, IP Școala Primară „Grigore Vieru” , or. Ștefan Vodă, Moldova

#1
ORAȘUL ȘTEFAN VODĂ

Pe Terra există multe orașe deosebite. Pentru mine cel mai frumos și atractiv oraș din Republica Moldova este Ștefan Vodă. Amplasat în partea de sud-est a Republicii Moldova, orașul este în apropiată vecinătate cu Ucraina, fiind amplasat la 2 km de la traseul internațional Chișinău-Tighina-Odesa, la o distanță de 105 km de Chișinău.
Această frumoasă localitate este inundată de verdeață și aer curat.
Istoria orașului Ștefan Vodă începe cu anul 1909, când a fost întemeiată colonia germană Kizil. Prin efortul coloniştilor a fost desţelenit și pus în valoare pământul, au fost construite case și anexe gospodărești. În anul 1930 localitatea Kizil, intra în cadrul plasei Volintiri, judeţul Cetatea Albă, având 227 locuitori dintre care 191 erau nemţi. Odată cu începerea celui de-al Doilea Război Mondial coloniştii germani au fost forţaţi să emigreze, satul rămânând pustiu. După război a fost întemeiată gospodăria colectivă „Biruința” specializată în creşterea plantelor medicinale. Ulterior a fost înființat raionul Suvorov cu centrul raional Suvorov, pe baza satului Kizil, apoi, la dorinţa locuitorilor, oraşului i s-a dat denumirea actuală - Ştefan Vodă.
Astăzi Ștefan Vodă este un oraș dezvoltat, verde, modern, totalmente gazificat, aprovizionat cu apă potabilă, cu o rețea telefonică fixă și mobilă dezvoltată, cu străzi iluminate în centrul căruia se înalță vestitul monument al lui Stefan cel Mare.
În orasul Ștefan Vodă m-am nascut și traiesc de 9 ani. Este un oraș frumos, curat, cu o natură veselă și liniștită, trăind aici mă simt fericită și împlinită. Petrecându-mi aici copilăria alături de cei dragi sunt foarte mulțumită și încântată.
Există multe locuri interesante în orașul nostru: parcul de odihnă și recreere, câteva terenuri de joacă pentru copii, stadionul central unde îmi place mult să-mi petrec timpul liber jucând volei.
Orașul meu este deosebit de frumos la începutul verii, când florile strălucesc și păsările cântă. Mulți nu-și pot imagina o asemenea frumusețe. De fiecare dată când mă trezesc, respir aerul curat al naturii. Îmi place să merg în liniște prin străzile orașului.
În viitor mi-aș dori ca în orașul meu natal să fie reparate toate străzile, să fie renovate casele de locuit, deschise mai multe terenuri de joacă pentru copii, să se construiască un adăpost pentru animalele abandonate și să li se acorde prim ajutor medical, să fie înverzit, înmiresmat și nemaipomenit, iar locuitorii să păstreze frumusețea de care se bucură acest oraș luminos și minunat.
Chiar și dacă voi pleca din acest oraș oricum îl voi iubi și mă va trage inima și sufletul să mă întorc înapoi. Eu îmi iubesc foarte mult orașul unde m-am nascut și trăiesc.
Ștefan Vodă, te iubesc !!!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron