Despre localitatea Lungoci , jud. Galati Sava nina , cl.a-3-A

#1
DESCPRE LOCALITATEA MEA - LUNGOCI
Satul meu natal in care imi petrec copilaria se numeste Lungoci (Com. Fundeni , jud. Galati)
Satul Lungoci isi trage numele de la un cioban ce se numea Lungociu care cobora adesea , din munti cu oile la iernat pe o mosie boieresca , mai tarziu Ghiorghiada , in punctul chitaroaia , viitoarea vatra a satului Lungoci.Catunul care a lua luat numele ciobanlui , Lungociu , si mult mai tarziu denumirea de Lungoci , se afla initial in apropierea satului Serbanestii Vechi , mentionat in documentele vremii inca de la anul 1475. Catunul si mai apoi satul a apartinut de comuna Nanesti , judetul Putna , uitata pe partea dreapta a raului Siret. Satul lungoci este cea mai veche asezare din cadrul comunei Fundeni.Urmarea a repetatelor inundatii o parte din populatia satului Fundenii Vechi si-a stramutat in timp gospodariile in perimetrul actual al satului Fundenii Noi cea mai mare parte a actualului perimetru al satului Hanu Conachi.Stramutarea s-a realizat in timp , in satul Fundenii Vechi ramanand doar batranii pana in jurul anului 1970 cand unii au disparut in mod natural , iar altii s-au mutat cu copii lor.
Relieful reprezinta o unitate bine indivizualizata , care corespunzatoare luncii Siretului inferior.La Sud-Vest este reprezentat printr-un ses larg si terase locale de lunca iar spre Nord , Nord-Vest de terase usor mai ridicate unde sunt (conotate) si nestiutele dune de nisip de la Hanu Conachi.
Relieful se inscrie in zona de subjistenta unde miscarile de lasare ocupa o suprata intinsa de maxina intensitate determinata de linia tectonica Focsani – Namoloasa – Galati.
Principalele tipuri de sol din arealul com. Fundeni sunt: Cernoziom , aluvionar , nisipuri si saraturi.
In partea de Sud-Vest , limtrof luncii joase , curge apa raului siret. Siretul este un rau matur cu numeroase si permanente cu albia minora suficient de bine conturate. La topirea zapezilor, afluentii din Amonte aduc in Albia Siretului cantitati mari de apa.
La Inceputul anului 70’ , datorita masurilor luate de catre stat in ceea ce priveste amenajarea bazinelor Hidrografice deci si a Siretului , au fost incepute lucrarile in diguire mai intai pe dreapta raului si in dreptul comunei Namoloasa si apoi pe partea stanga a acestuia prin construirea a doua diguri: Primul la marginea Albiei si un al – doilea , de dimensiuni mai mari care delimiteaza zona de refugiu a apei in timpul viiturilor.
Populatia este formata din oameni harnici , ospitalieri , iar scoala si gradinita au fost construite prin contributia voluntara a cetatenilor comunei.
Cat despre viata spirituala a satului Lungoci , biseria a fost construita cu contributia lucuitolor in anul 1972 pe un platou inalt limitrof podului metalic ce traverseaza raul Siret.
Bucuria cuvantului ,,acasa”inseamna pentru mine satul Lungoci.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron