Despre localitatea Siminicea, jud. Suceava, Luncariu Ioan, cl. I, Șc. Siminicea, prof. Penciuc Simona

#1
Despre localitatea Siminicea, jud. Suceava, Luncariu Ioan, cl. I, Școala Gimnazială Siminicea, prof. Penciuc Simona

SIMINICEA-FILE DE ISTORIE
Localitatea Siminicea este situată în partea de nord-est a judeţului Suceava, cuprinzând zona Podişului Sucevei între râul Suceava şi râul Siret, în vecinătatea oraşului Suceava şi la hotar cu judeţul Botoşani. Comuna Siminicea se găseşte la o distanţă de 23 km, de oraşul Suceava, la 25 km, de oraşul Botoşani, la 8 km, de Bucecea şi la 15 km de gara C.F.R. Vereşti. În prezent, comuna Siminicea este alcătuită din două sate, Siminicea şi Grigoreşti, şi face parte din judeţul Suceava. Comuna Siminicea a fost înfiinţată în anul 1906 şi nu a avut altă denumire în afară de aceasta. În trecutul îndepărtat, Siminicea se compunea din două sate: Siminicea- Cutul de Sus, denumit mai târziu, Siminicea Miclescu şi Siminicea- Cutul de Jos, denumit Siminicea Balş. Ultimele două nume sunt date după numele moşiilor boierilor pe care se situau satele.
Siminicea-Balş este denumită în documentele vechi dintre 1518-1798, Băleşti, fiind în acest timp moşie boierească a mănăstirii Suceviţa, donată de Ileana, nepoata lui Ieremia Movilă, (cea care ctitorit mănăstirea). În 1798 este cumpărată de neguţătorul Th. Mustaţă şi, revândută lui Iordache Balş, a devenit, ca şi înainte de 1798, moşie boierească. După Băleşti, i se dă denumirea de Semeniţe- Semenice, care se păstrează până în zilele noastre.
Satele ce compun comuna Siminicea sunt foarte vechi, întrucât ele făceau parte din linia a II-a de apărare a capitalei Moldovei, Suceava. Ele au fost întemeiate de cei mai buni sfetnici ai lui Alexandru cel Bun care a făcut împroprietărirea lor între anii 1404-1407. Acest fapt este confirmat de istorie şi de documentele ce urmăresc acestă problemă, de unde rezultă că primul proprietar al acestor pământuri a fost Oană, portar de Suceava.
Comuna Siminicea are ca vecini: în nord-est, judeţul Botoşani, în nord-vest, comuna Adâncata, în sud-est şi vest, comuna Dumbrăveni. Centrul comunei se află în satul Siminicea, situat în partea de sud a comunei. Satul Grigoreşti este aşezat în nord-vestul localităţii Siminicea, la o distanţă de 1,5 km de Siminicea.
Satele ce alcătuiesc comuna Siminicea sunt situate în zona Podişului Sucevei, între râul Siret şi râul Suceava, mai aproape de râul Siret, pe malul drept al acestuia. Satul Siminicea este situat pe Dealul Siminicului, iar Grigoreştiul este situat de-a lungul pârâului Grigoreşti. Ambele sunt situate la est de pădurea Feteşti-Adâncata.
Comuna se află în Podişul Moldovei. Satul Siminicea se află pe Dealul Siminicului, iar satul Grigoreşti, pe Dealul Grigoreştilor, pe care a fost ridicat, în pădure, schitul Feteşti, unde Scarlat Miclescu a făcut o frumoasă biserică.
Siminicea este o localitate cu oameni harnici, gospodari, sufletiști și generoși, care păstrează cu drag tradițiile și obiceiurile românești.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron