Despre localitatea Siminicea, jud. Suceava, Leizeriuc Emilian Andrei, Șc. Siminicea, cl. a IV-a, prof. Penciuc Gabriela

#1
Despre localitatea Siminicea, județul Suceava, Leizeriuc Emilian Andrei, clasa a IV-a, Școala Gimnazială Siminicea, prof. Penciuc Gabriela

SIMINICEA, COMUNA MEA DE SUFLET
,,Fiecare loc de pe pământ are o poveste a sa, dar trebuie sa tragi bine cu urechea ca s-o asculți și mai trebuie un dram de iubire ca s-o înțelegi.’’ Nicolae Iorga
Localitatea în care eu și familia mea locuim se numește Siminicea. Aceasta este o comună din județul Suceava și este formată din satele Grigorești și Siminicea. Până la reforma administrativă din 1950, localitatea a făcut parte din județul Botoșani.
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Siminicea se ridică la 2.710 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.124 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (97,86%). Pentru 1,81% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (92,55%), dar există și minorități de penticostali (4,17%) și adventiști de ziua a șaptea (1,14%). Pentru 2,03% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
Numele localității Siminicea a fost purtat în timp și de câteva personalități care au onorat-o, avându-și aici rădăcinile. Una dintre acestea este și Generalul Leonard Mociulschi Saint-Cyr, personalitate militară de excepție, strălucit comandant al Vânătorilor de Munte, erou al Primului și al celui de al Doilea Război Mondial. A fost distins cu zeci de ordine si medalii de-a lungul întregii sale cariere militare. Dintre acestea, menționez Crucea de Război a Republicii Franceze (Croix de Guerre cf. Brevet Nr. 834/1918, Ministerul Afacerilor Străine) și Ordinul “Mihai Viteazul” în grad de cavaler (Decretele Regale Nr. 382/1944 si Nr. 805/1945), aflate astăzi la Muzeul Militar Național din București. La venirea la putere a comuniștilor, a fost arestat și închis fără proces. A supraviețuit detenției, dar avea sănătatea șubredă, iar pensia i-a fost suspendată abuziv, până când a fost reabilitat la intervenția Președintelui Frantei, Charles de Gaulle (1966).
Emil Havriliuc este un remarcabil compozitor de romanță și un muzician complex, care a lăsat amprente durabile în arta suceveană a spectacolului, fiind un reprezentant de seamă al cântecului tradițional bucovinean. Emil Havriliuc si fratele său, Alexandru Havriliuc, ambii născuți în Siminicea, au cules și au transmis peste generații colecții importante de folclor din nordul Moldovei.
În data de 15 August,se sărbătorește Ziua Comunei Siminicea, prilej cu care se oficiază o slujbă religioasă de către preotul localității. Cu această ocazie,se prepară bucate tradiționale și se organizează concerte.
Pământul natal este pentru mine un loc sacru. Prin tot ceea ce voi face mă voi strădui să-i fac cinste și să-i fiu de folos.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron