Despre Codlea, localitatea mea Botea Andrei, a IV-a A, Liceul Teoretic ,,Ioan Pascu’’- Codlea,jud. Braşov,România

#1
La poalele muntelui Măgura, se află Codlea, un oraş minunat, cu oameni calzi şi gospodari.Aici m-am născut, am crescut şi trăiesc, în continuare.
Localitatea a fost fondată de coloniştii germani , când încă activa, aici,în Ţara Bârsei, ordinul Cavalerilor Teoutoni(1211-1225) . Codlea, reprezenta, demult,în evul mediu,unul din cele ,,5 scaune’’de judecată din Ţara BârseiA fost concepută ca un sat cu o singură stradă.În zilele noastre, localitatea este municipiu, cu peste douăzeci de mii de locuitori de etnie română, germană, maghiară şi chiar romă,cu foarte multe străzi,grupate pe cartiere. Numărul saşilor a scăzut dramatic după anul 1990, aceştia părăsind localitatea pentru a pleca în Germania, acolo de unde au venit primii saşi în urmă cu mai bine de 800 de ani.De la saşi s-au păstrat foarte multe tradiţii şi obiceiuri.Foarte îndrăgită era serbarea câmpenească de la Maial,unde tinerii saşi-şi nu numai- veneau în costume populare, dansau şi se distrau în cadrul unor jocuri.Azi,aceste tradiţii sunt practicate de micul grup de saşi rămaşi.De la aceştia, românii au avut foarte multe de învăţat.Vestiţi erau,în special, pentru punctualitate.De exemplu, vizitând Biserica Săsească,am aflat că uşa bisericii,duminica,se închidea cu cheia.Asta însemna, că cine nu ajungea înainte de ora 10,00 rămânea afară şi nu participa la slujbă.De la saşi ne-a rămas obiceiul carnavalului, carnaval pe care îl organizăm şi noi,cu clasa, în fiecare an, în luna februarie, chair dacă suntem români.
Ca obiective turistice, există în Codlea: Biserica Evanghelică , Muzeul Tradiţiilor Codlene , Biserica Românească.Vizitând muzeul amintit,în clasa I,cu doamna învăţătoare,am aflat foarte multe lucruri despre saşi,despre munca şi casele lor.M-a impresionat ,de exemplu, mobilierul pe care îl aveau în casă.Era pictat cu motive florale, de multe ori folosind albastru, dar nu numai.De la părinţi, am aflat , că acolo unde este amplasat azi muzeul, era înainte primăria.Apoi, a functionat policlinica oraşului.
Prima biserică a codlenilor a fost construită pe deal,acolo unde a şi funcţionat prima şcoală în limba română.Mai târziu,un dascăl vestit, Ioan Pascu, a construit şi dat în folosinţă , în anul 1934,o şcoală modernă.Şcoala mea poartă numele acestui dascăl în semn de preţuire faţă de activitatea depusă de-a lungul vieţii.
În ultimii ani s-au efectuat modernizări în toată localitatea, s-au asfaltat străzile, s-au plantat flori.La intrarea în Codlea, se aflau până nu demult, serele.Codlea era denumit Oraşul Florilor.Serele erau vestite în toată lumea pentru garoafe,frezii şi alte flori, dar şi pentru legume. Azi, din păcate, pe locul acesta se află un măldăr de moloz şi o benzinărie.
Vestită era şi fabrica de vopseluri-Colorom.Avea un turn pentru epurarea aerului, turn care era al doilea pe ţară, ca înăţime.Azi, pe acest loc se află un supermarket vestit.
Părinţii mei îmi spun că înainte oamenii aveau unde lucra.Erau multe fabrici în localitatea mea.Mi-au povestit şi de vestita fabrică de mobilă care exporta în toată lumea mobilă de calitate.Cu siguranţă mi-ar fi plăcut să trăiesc în acele vremuri de glorie pentru Codlea mea.Mulţi sunt nostalgici şi îşi aduc aminte cu plăcere de acele vremuri…Dimineaţa,pe străzi, erau puhoaie de oameni care se îndreptau spre fabrici:Măgura, Colorom, IMC(Întreprinderea Mecanică Codlea), Sere, Ţesătura, Scule.În zilele noastre, oamenii sunt luaţi din staţia de autobuz şi duşi spre locuri de muncă aflate la distanţă.
Localitatea mea este,cred eu,atrăgătoare în primul rând pentru poziţia geografică:la poalele muntelui Măgura, aproape de Braşov.Avem zăpadă iarna, dar şi soare vara.Dacă este foarte cald, putem merge la strand.Ştrandul era numit Băile Carmen Silva şi a fost amenajat cu efortul comun al codlenilor. Străzile sunt curate, oamenii sunt primitori,gospodari.Avem o istorie locală renumită.
Există şi o bogată activitate culturală întreţinută de Casa de Cultură, de Biblioteca municipală, de numeroasele activităţi extraşcolare derulate în unităţile de învăţământ.Multe ar fi de povestit despre localitatea mea.Vă invit ,însă, să o vizitaţi şi să vă convingeţi singuri, să vedeţi cât de frumoasă este!Staţi fără grijă!Aveţi şi locuri de cazare curat amenajate în pensiuni sau la hotel.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Bing [Bot] și 3 vizitatori

cron