Locuind în Tălpigi de Oancea Elena Gabriela,cls.a V-a

#1
Locuind in Tălpigi

OANCEA ELENA-GABRIELA-clasa a V-a
Școala Gimnazială ,,Ion Creangă’’
Sat Tălpigi,județul Galați,România


Tălpigi: locul meu natal, casa mea, viața mea. Un loc care e minunat, dar ca să te convingi, trebuie să îl vizitezi!
Totuși, de când m-am născut şi pȃnă astăzi, au existat schimbări ale stilului de viață din Tălpigi, schimbări care au adus beneficii dar şi impact negativ asupra locuitorilor.
Mi-a plăcut dintotdeauna să locuiesc ȋn Tălpigi, iubesc oamenii, dealurile, pădurea, școala. Crescând aici a fost o experiență minunată şi locuind cu familia mea unită a fost chiar plină de aventuri extraordinare!
M-am născut ȋntr-o zi de mai – o lună ȋn care dealul de lȃngă casa mea este înverzit, din loc in loc fiind ,,nins” cu flori de salcâm. Mulți oameni nu văd legătura dintre luna şi locul nașterii - eu, da! Cum de mă simt vie ȋn fiecare dimineață de mai când ,,aud” vocea dealului? Cum de știu că tot Tălpigiul s-a trezit ȋn sunetul mierlei care ţine locul ,,cucului armenesc” pentru noi, tălpigenii? Cum de știu că vălenii şi delenii Tălpigiului sunt chemați dis-de-dimineață de mirosul cald al pâinii de la brutăria de lȃngă biserica satului?
Viața mea s-a conturat cu aceste obiceiuri şi, sigur, le voi avea și eu! Fiecare zi, fiecare acțiune pe care un tălpigean le experimentează ajung să fie un semn, un nume. Mai târziu ele îl vor chema înapoi să arate şi celorlalți locuitori că acasă este un loc sacru unde toți sunt o familie!
Ȋn Tălpigi totul e familiar şi atunci când merg la școală realizez că, ȋn curând, îmi va fi dor de căsuța cu gardul albastru de unde mereu se ivește un cap care întreabă: ,,Ce faci, fetițo? La școală? Să ȋnveţi, maică, că așa e bine!” Mirosul de mâncare proaspăt gătită care rămânea ȋn minte pȃnă la școală, ȋntrebȃndu-mă „Oare, ce gătește tanti Lenuța?” şi nenea Vasile care mereu fluieră vesel când merge la magazin mă vor aduce acasă, cu siguranță, de oriunde voi fi plecată!Prof.coordonator CHELE IONICA

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron