Despre localitatea mea de Palade Elena Georgiana,cls.a VII-a

#1
Despre localitatea mea
PALADE ELENA-GEORGIANA-clasa a VII-a
Școala Gimnazială ,,Ion Creangă’’
Sat Tălpigi,județul Galați, România

Aflată în județul Galați,regiunea Moldova, România,comuna Ghidigeni a evoluat într-un mod excepțional. La început, satele din comună erau mai puține:doar Tăplău,Gura Gârbovăț,Gârbovăț și Gefu și făceau parte din plasa Corod a județului Tutova, iar acum,în zilele noastre, comuna s-a mai mărit, s-a mai îmbogățit atât ca număr de locuitori și sate componente,cât și ca edificii și instituții culturale și educaționale.
La început o biserică și o școală erau ceva sfânt. Însă,cu trecerea timpului s-au mai construit școli,chiar și biserici. În satul meu, Slobozia-Corni, biserica poartă numele ,,Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena’’, iar vizavi de biserica ortodoxă s-a construit o biserică adventistă ,ceea ce arată că în comuna noastră există mai multe religii. Lângă biserică avem Grădinița Nr.1,cu locuri de joacă în aer liber,iar în interior culorile te farmecă și te cheamă în lumea unor povești care te fac să rămâi mereu copil.
La Tălpigi,în mijlocul satului, se află biserica cu hramul ,,Sf.Voievozi Mihail și Gavriil’’,de o parte și de alta aflându-se școala veche și școala nouă,unde învăț și eu, o școală care are toate condițiile unei școli moderne, dar lucrul cel mai deosebit este că are un nume care a fermecat inimile românilor: ,,Ion Creangă’’. În Tălpigi, ne bucurăm de asistență medicală,prin dispensarul și farmacia satului,iar acum se construiește la Tălpigi un dispensar nou,foarte mare și frumos,modern,cum nici la oraș nu am văzut.
Mergând mai departe,trecem prin Tăplău și ajungem la Ghidigeni,reședința comunei Ghidigeni. Aici,pe lângă școală și biserică se află clădirea primăriei și conacul familiei Chrissoveloni, care a jucat un rol foarte important în istoria României și în dezvoltarea economică a comunei.
În satele comunei noastre se respectă multe tradiții moștenite de la strămoși,dar cele mai iubite sunt cele de Crăciun și de Paști.
Nașterea Domnului aduce iubire și bucurie în casele creștinilor. Mergând cu colindul,cu plugușorul,sau cu semănatul, copiii încălzesc sufletele creștinilor,așa cum și boii îl încălzeau pe Iisus în ieslea simplă a unor țărani.
La Paști, în cele trei zile din Săptămâna Patimilor-Miercurea, Joia și Vinerea Mare-se face slujba Deniilor. În Vinerea Mare este cel mai frumos,deoarece prin cântarea Prohodului trăiești niște sentimente intense. Apoi în noaptea de sâmbătă spre duminică creștinii vin să ia ,,Lumina’’.
În cele trei zile de Paști,oamenii sărbătoresc în familie,cu rudele și prietenii,de cele mai multe ori la iarbă verde,în pădurea satului.
Astăzi viața satului a evoluat;țăranii au foarte multe surse de informare,dar eu cred că înainte oamenii erau mai buni,mai frumoși la suflet,chiar mai deștepți.
Uneori,când stau seara cu părinții și îmi povestesc cum era în copilăria lor,simt că dac-aș avea o putere aș da timpul înapoi să trăiesc și eu în trecut,ca părinții mei,să mă bucur de viața simplă și fericită de atunci.
Indiferent unde mă vor purta pașii și visurile mele de copil, pot spune cu siguranță că mereu voi reveni în locurile natale cu drag,pentru că nicăieri nu este ca acasă!prof.coordonator Chele Ionica

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron