Despre localitatea Salsig, judetul Maramures

#1
Satul meu – Sufletul meu

Satul meu natal este Sălsig, un sat cu adevărat minunat! În anul 2012 s-au împlinit 625 de ani de atestare documentară, fiind prezentat ca un sat binecuvântat, atât prin așezarea geografică, cât și prin oamenii care o locuiesc, ce se dovedesc a fi harnici și buni gospodari.
Pe parcursul anilor, așa cum este menționat în lucrarea lui Coriolan Suciu, Dicționar istoric al localităților din Transilvania, satul poartă diferite nume: Zelzegh – 1387, Zelteg – 1464, Szelszeg – 1555, Szelszig – 1733, Selsig – 1854. Date privind populația există din anul 1850, înregistrând 892 de locuitori. În anul 2011, localitatea Sălsig avea 1641 locuitori. Anul 2004 marchează separarea de localitatea Gîrdani, devenind comună cu o singură localitate, Sălsig.
Localitatea Sălsig este situată în N-V județului Maramureș, pe malul stâng al râului Someș. Este mărginită în partea de vest de o pădure de foioase care se întinde spre Asuaj și este străbătută de la sud la nord de pârâul Sălaj, care se varsă în Someș. Un loc verde, înconjurat de câmpii line cu bogății multe, un spațiu de basm, cu locuitori care îmbină tradiționalul cu modernul.
În centrul satului este biserica, iar în partea de vest, pe deal se află Mănăstirea Făget. Sătenii sunt credincioși, în fiecare duminică se închină prin rugăciune lui Dumnezeu.
Tot în centru se află școala, funcționând în două clădiri, una dintre ele a sărbătorit în anul 2011, 100 de ani de la înființare. Anul acesta sunt înscriși la grădiniță și clasele pregătitoare – a VIII-a 200 de elevi. Localitatea beneficiază și de o bibiotecă comunală de unde noi, copiii împrumutăm deseori cărți.
În estul localității, în apropiere de râul Someș este un parc mare de joacă pentru copii. Am învățat că natura trebuie respectată și de aceea ne jucăm fără să poluăm natura.
Mulți dintre săteni au ales să întrețină casele vechi ca să putem și noi, copiii, să ne amintim de viața de odinioară și să păstrăm tradițiile și obiceiurile strămoșilor noștri. Un obicei este ca de Crăciun fetele mai mici de 14 ani să meargă la colindat cu traista, iar băieții cu Steaua. Fetele fecioare așteaptă acasă feciorii care le colindă umblând în ”rânduri”, adică grupuri de 10-12 băieți, în funcție de vârstă. De Anul Nou băieții merg cu Plugușorul, iar fetele cu Sorcova. De Paște, credincioșii ortodocși duc ”coșerci” cu ouă vopsite, pască și șuncă să fie stropite cu apă sfințită de preot.
Oricine trece prin Sălsig, locuitor al satului sau simplu trecător, poate constata că localitatea este bine gospodărită, că administrația locală își face datoria cu responsabilitate și devotament, că înțelege problemele oamenilor și este mereu în sprijinul lor.
Ori de câte ori merg undeva din satul meu, simt că mi-e dor de el, ca și cum ar fi un prieten bun, parte din sufletul meu. Vă îndemn să ne vizitați! O să vă așteptăm cu ospitalitate, ca orice român!


eleva VĂLEAN DIANA,
ȘCOALA GIMNAZIALĂ SĂLSIG, JUD. MARAMUREȘ
Clasa a IV-a, învățătoare POP SILVIA ALINA
email alina.pop44@yahoo.com, tel. 0746137909

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron