Un sătuc ... de poveste, localitatea Borlești, județul Neamț, Apostol Nicoleta, clasa a IV-a,prof. înv. primar, Darlea

#1
Un sătuc …de poveste

Satul meu aste situat în Subcarpații Moldovei, pe malul drept al Bistriței, în sudul județului Neamț. Se bucură de toate formele de relief. Răcoarea și parfumul florilor se îmbină plăcut cu mirosul grâului copt, al merelor aurii din livezile întinse și al strugurilor zemoși.
Aproape de vârfurile munților își au casa diferite specii de mamifere și păsări sălbatice. Cântecul minunat al păsărilor străbate văile și aduce pace și liniște în satul meu drag.
Localitatea mea Borlești este străbătută de o apă lină, curată ce izvorăște necontenit. Copiii , în timpul verii, pot prinde cu ușurință din apele curate cleni, mirene, boișteni. Mai sus, înspre pădure, se zbenguie în undele clare păstrăvi pe care îi privești cu multă dragoste.
Iarna ninge liniștit, iar primăvara soarele strălucește molcom peste ținuturile Moldovei.
Case frumoase și oameni harnici, ulițe îngrijite și iluminate descoperi la fiecare pas. Mănăstiri care datează din trecut și biserici care își înalță turlele până la cer sunt o mândrie pentru localitatea mea natală. Clopotele răsună până în depărtare în zilele de sărbătoare.
An de an, sărbătorile creștine sunt întâmpinate cu mult drag de sătenii care petrec împreună cu familiile lor. Se păstrează obiceiuri străbune: hramul satului împărțit pe troițe , pentru a se aduna rudele la casele unora sau altora, dar pe rând. Străbunicile noastre încă mai țes la război de țesut și torc caiere de lână. Împletesc ciorapi de lână pentru noi, nepoții ce dragi.
Localitate mea se mândrește cu noul spațiu pentru grădiniță: o clădire impunătoare cu utilități moderne și săli de clasă frumos amenajate.
În viitorul apropiat, mi-ar plăcea ca în satul meu să se construiască un parc mare pentru relaxare și pentru sport: cu pistă de alergare și pistă pentru biciclete, cu trambulină gonflabilă, scrânciobe, leagăne, balansoare.
Localitatea mea este cea mai întinsă ca suprafață și a doua ca număr de locuitori din județ., Pot spune cu mândrie ,este una dintre cele mai frumoase localități , cu oameni harnici , gospodari și cu multă credință. Îmi iubesc localitatea mea natală și sunt mândră că îmi petrec frumoasa copilărie pe aceste meleaguri borleștene!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron