Despre localitatea Talpigi, judetul Galati, Scripcaru Cornelia, clasa a VII-a

#1
Prof. coordonator: Oancea Dorina
Nume și prenume elev: Scripcaru Cornelia
Școala Gimnazială ,,Ion Creangă'', Tălpigi
Comuna Ghidigeni
Județul Galați
Titlul lucrării: Sunt fiica satului Tălpigi

Fac parte din ansamblul de dansuri populare Crizanteme tălpigene, ansamblu care dorește să reînvie tradițiile pe care satul Tălpigi, din păcate, le-a dat uitării. La început m-am întrebat ce tradiții ar fi putut avea satul meu, când toate, acum, sunt în pas cu tehnologia? Am rămas uimită când părinți și bunici au venit la școală pentru a ne vorbi despre Hora Satului și despre un dans specific, care doar în Tălpigi se dansa, dans numit ,,hangul’’. Să fi văzut sclipirea din ochii bunicii mele când povestea cum se găteau fetele cu cele mai frumoase haine și cum alegeau cele mai frumoase flori pe care să le prindă în cosițe!
Am înțeles atunci de ce tălpigenii iubeau tradițiile! Ele aduceau familiile împreună și permiteau oamenilor să se întâlnească cu prietenii lor. Tradițiile aveau puterea de a promova valori precum libertatea, credința, integritatea, responsabilitatea, educația și ofereau posibilitatea de a spune ,,mulțumesc’’ pentru contribuția adusă la crearea unor amintiri familiilor și prietenilor.
Tălpigenii reușeau să devină modele, părinți care foloseau orice oportunitate de a aplica valorile în mica lor comunitate. Alternativa noastră a fost că am luat aceste valori, le-am pierdut sensul de-a lungul timpului ca, mai târziu să fie total străine pentru noi. Exact ca sănătatea: nu-i simți lipsa până nu o mai ai!
Da, Tălpigiul avea tradiții și am înțeles că tradiția nu e un mod învechit de a gândi ci un mod de a trăi plin de viață, de educație, de înțelepciune și de dezvoltare. Tradiția te umanizează și te îmbogățește sufletește. Am puterea acum să spun cu mândrie : ,,Sunt fiică a satului Tălpigi!’’ Chiar dacă lucrurile se schimbă, se fac îmbunătățiri, lumea evoluează, omenia rămâne, tradițiile fiind un mod subtil de a-mi reaminti că aparțin unui loc – satul Tălpigi!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron