Despre Galati, Minzu Denis Iulian, cls 9C CIAED

#1
Oraşul meu natal - Galaţi
Pentru mine, oraşul Galaţi este una dintre cele mai frumoase reşedinţe de judeţ din ţară şi judeţul Galaţi un important reper de dezvoltare economico-socială a României.
Judeţul Galaţi este situat în apropiere de colţul celor trei frontiere între România, Ucraina şi Republica Moldova.
Municipiul Galaţi, supranumit de unii şi “Parfumul teilor” datorită numărului mare de tei plantaţi mai ales pe deosebita stradă Domnească este cel mai mare oraş al judeţului. Bogate în istorie, poveştile Galaţiului nu dezamăgesc niciodată…
Oraşul meu natal este cuibul pe care puţini doresc să îl părăsească şi singurul loc pe care un adevărat gălăţean îl poate numi ACASĂ.
Fiecare zi în acest oraş este spectaculoasă, având peisaje magnifice, aureolate de un răsărit sau apus de soare pe faleza Dunării, străbătută la pas, în acordurile valsurilor vieneze sau fredonând “Barca pe valuri pluteşte uşor”…
Este un oraş modernizat şi oamenii care locuiesc aici sunt foarte simpatici, drăguţi şi bine educaţi.
De-a lungul timpului, economia şi stilul de viaţă al gălăţenilor au fost influenţate de Dunăre şi de beneficiile pe care aceasta le aduce. Datorită acestui fluviu, Galaţiul a purtat cu onoare cândva titlul de cel mai mare port din România, titlu pierdut, din păcate în anul 1882. În timpul celui de-al doilea război mondial oraşul meu a fost bombardat de aviaţia germană , centrul istoric fiind distrus aproape în întregime. De asemenea deteriorate au fost şi gara de călători inaugurată de regele Carol I al României în data de 13 septembrie 1872 şi multe alte clădiri istorice.
În anul 1965, un an de aur pentru istoria Galaţiului a fost inaugurat Combinatul Siderurgic din oraşul meu, actualmente numit SIDEX Arcelor Mittal, obiectiv de mare importanţă economică fiind considerat în acel moment, cel mai mare din Europa de Est, având un număr de 45.000 de angajaţi. Oţelul românesc a constituit materia primă pentru multe obiective de pe mapamond. Sateliţi ai combinatului au fost şi sunt mai multe fabrici şi uzine cu profil metalurgic sau mecanic.
Un alt motiv de mândrie pentru noi localnicii este Şantierul Naval din Galaţi care a făurit de-a lungul timpului diverse tipuri de nave care au străbătut fluviile, mările şi oceanele lumii cu steagul ţării noastre arborat. Admirăm în prezent şi Pânzarul lui Ştefan, superbă ambarcaţiune construită în cinstea marelui voievod moldovean.
Industria gălăţeană a fost reprezentată şi de cochete fabrici de textile sau industrie alimentară cum ar fi: Fabrica de pâine Galmopan, Fabrica de lapte Galacta, Fabrica de bere Martens, Fabrica de ulei Prutul etc.
Învăţământul universitar gălăţean este la înălţime reprezentat de Universitatea “Dunărea de Jos” şi Universitatea “Danubius” din care fac parte facultăţi unice în ţară cum ar fi Facultatea de Arhitectură Navală sau cum a fost unică în perioada comunismului Facultatea de Chimie Alimentară.
Viaţa culturală înfloreşte prin tradiţia spectacolelor la Teatrul Dramatic “Fani Tardini “şi Teatrul Muzical “Nae Leonard” din Galaţi.
În prezent Galaţiul se bucură de apreciere din partea turiştilor sau a absolvenţilor de instituţii şcolare care vin cu nostalgie să rememoreze clipele unice petrecute în oraşul tinereţii şi copilăriei.
Poţi vizita cu plăcere frumoasa Grădină Botanică, cea mai mare ca întindere din România şi interesantul Complex Muzeal de Ştiinţe ale Naturii “Răsvan Angheluţă”, Grădina Publică, înaltul turn de televiziune, Universitatea, parcul Mihail Eminescu, Biserica grecească, Casa Ţinc şi Palatul Navigatiei, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă contemporană, Casa memorială Alexandru Ioan Cuza, acestea fiind fiind cele mai vizitate atracţii.

Vă recomand cu drag să vizitaţi , cred eu, cel mai interesant loc din Galaţi, Biserica fortificată Precista. O legendă spune că de sub biserică pornește un tunel săpat în urmă cu 300 de ani pe sub albia Dunării, legând malul gălăţean de cel tulcean.Este însă o certitudine că între Biserica Precista şi Biserica Sf. Gheorghe a existat o galerie cu lungime de 300 de metri care făcea legătura între cele două lăcaşuri de cult.

Pura mea impresie se rezumă la faptul că acest minunat loc este unul reprezentativ al frumuseţii de pe plaiurile româneşti.

Iubind locurile natale şi valorificând beneficiile acestora îţi iubeşti de fapt patria şi ce poate fi mai frumos şi mai înălţător decât acest sentiment, expresie a umanismului care ar trebui să caracterizeze pe fiecare dintre noi.

Elev Mînzu Denis Iulian
Clasa a IX-a C
Coordonator: prof. Marinescu Gina
Colegiul de Industrie Alimentară “Elena Doamna” Galaţi

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron