Despre localitatea Curtea de Arges

#1
Soitariu Stefan Eduard
Clasa I B,
Scoala Mircea cel Bătrân
Curtea de Argeș
Jud.Arges Romania
Prof. Ionescu Otilia DanielaLocalitatea mea
Localitatea mea este Curtea de Argeș, fostă capitală a Țării Românești și municipiu al județului Argeș, Ea este așezată in zona de nord – vest a județului. Este un oras istoric și turistic, unul dintre obiectivele turistice fiind Mânăstirea Curtea de Argeș.

Vara orașul este parfumat de mireasma teilor .
În localitatea mea se găsesc parcuri cu alei și flori viu colorate, cel mai mare find parcul Fântînii Meșterul Manole.

Localitatea mea este un loc plin de legende și istorie, este locul în care eu m-am născut și vreau să cresc.


Paraschiv Ianis Gabriel
Cls. IB
Scoala Mircea cel Batran
Curtea de Arges
Jud. Arges
Romania

Prof. Ionescu Otilia Daniela


Orasul meu in viitor


Orasul meu va fi super, cu multi copaci, cladiri inalte pana la nori, strazi suspendate si parcuri de distractie inteligente.
Adultii vor merge la serviciu cu masini electrice zburatoare. Copiii nu vor mai merge la scoala, vor invata de acasa de pe calculator sau laptop.
In parcul de distractie vor fi roboti care vor ajuta copiii sa se joace cu aparate multifunctionale.


12.05.2019 IANIS GABRIEL PARASCHIV

Paraschiv Luca Mihai
Cls. IB
Scoala Mircea cel Batran
Curtea de Arges
Jud. Arges
Romania

Prof. Ionescu Otilia Daniela

Orasul meu in viitor


Orasul meu va fi super. Se vor construi cladiri inalte si zgarie nori. Masini si motociclete fara roti vor zbura printe cladiri cu o viteza foarte mare.
Robotii ne vor ajuta tot timpul. Vor curata strazile, vor avea grija de casele noastre si ne vor servi chiar si masa. Politistii roboti, ne vor pazi de infractori.
In orasul meu se va construi un cosmodrom de unde voi putea pleca in spatiu sa cercetez planetele sistemului solar.12.05.2019 LUCA MIHAI PARASCHIVRadu Ioana
Cls. IB
Scoala Mircea cel Batran
Curtea de Arges
Jud. Arges
Romania

Prof. Ionescu Otilia DanielaOrasul meu

Orasul unde eu locuiesc se numeste Curtea de Arges. Acesta mai este denumit si Orasul Regilor. Localitatea se afla in sudul Romaniei, fiind un mic orasel de munte.
In Curtea de Arges sunt multe obiective turistice cum ar fi: Biserica Domneasca, ruinele Bisericii San Nicoara, Muzeul Municipal, Fantana lui Manole, si cea mai importanta atractie turistica, a orasului, Manastirea Curtea de Arges.
In continuare voi povesti putin din legenda Bisericii San Nicoara, cunoscuta si sub denumirea de “Biserica Sfantul Nicolae cel Mic”, nume dat pentru a evita confuzia cu alt lacas Sfantul Nicolae Domnesc (Biserica Domneasca), aflat in apropierea sa, de care pe vremuri se lega printr-un tunel secret.
Biserica San Nicoara este sora mai mica a Bisericii Domnesti. Bisericuta mica apare in pictura bisericeasca din Biserica Domneasca. Biserica mare este oferita lui Dumnezeu de catre voievod, iar biserica mica este oferita de sotia sa. S-a numit si Biserica Doamnei. De fapt multe din locurile din jur au pastrat cuvantul “doamnei” (Strada Doamnei, Valea Doamnei, Poiana Doamnei). Numele de “San Nicoara” l-a luat mai tarziu de la numele unui preot care a slujit aici, “San” insemna, in antichitate, “Sfantul” si “Nicoara”, “Nicolae”. A fost intreaga pana la cutremurul din 1838, cand s-au prabusit doua dintre turle. A ramas fara acoperis si nu a mai fost intregita, ploile distrugand picturile.
Legenda spune ca a fost biserica romano-catolica si a slujit ca lacas de cult pentru doamna Clara Dobokay. Tot legenda spune ca Vladislav Vlaicu, fiind plecat la razboi, doamna a adus multi preoti catolici cu care spera sa-i catolicizeze pe romani. Reintors victorios de pe campul de lupta, Vlaicu s-a maniat foarte tare la auzul politicii duse de mama sa vitrega si a dat ordin sa se traga cu tunul ghiulele de piatra in biserica. Apoi a alungat-o pe mama sa, intr-un car cu boi, in Transilvania. Fiind vara si foarte cald, atunci cand Doamna Clara a ajuns la Domnesti si boii au vazut apa, au luat-o la fuga spre rau si au rasturnat carul in rau. Doamna Clara s-a inecat. De atunci raul se numeste Raul Doamnei. Lacasul este finalizat, potrivit legendei, de Vlaicu Voda si ajunge sa slujeasca in religia ortodoxa.
Pritre argeseni chiar si acum circula mai multe zvonuri potrivit carora intre Curtea Domneasca, Biserica San Nicoara si Valea Doamnei exista un tunel secret cu ajutorul caruia domnitorii din Arges se puteau retrage in padure. In acelasi timp, exista mai multe marturii care confirma existenta ecestui tunel. “Deocamdata nu s-au facut cercetari arheologice dar sunt marturii care spun ca acest tunel secret, prin care Domnii de la Arges puteau sa se retraga in padure, chiar exista. Sunt marturii care spun ca au fost vazute portiuni din el”, a spus istoricul Stefan Dumitrache, managerul Muzeului Municipal.
Tot ce a mai ramas astazi din biserica se prezinta sub forma unor ruine aflate pe platoul parcului cu acelasi nume. Zidurile prezinta o alternanta de siruri de piatra de rau si caramida.
Orasul Curtea de Arges este plin de mistere care asteapta sa fie descoperite.
Stancu Tudor Stefan
Cls. IB
Scoala Mircea cel Batran
Curtea de Arges
Jud. Arges
Romania

Prof. Ionescu Otilia DanielaOrașul meu


Orașul meu se numește Curtea de Argeș. Este un municipiu în județul Argeș, situat în depresiunea colinară a bazinului superior al râului Argeș.
Este un oraș plin de istorie și mister, fiind prima capitală a Țării Românești. Curtea de Argeș este învăluit de legende și zicale, cea mai cunoscută legendă fiind cea a Meșterului Manole.
Acest municipiu este vizitat de mulți turiști. Unul dintre obiectivele turistice este Mănăstirea Curtea de Argeș, construită sub domnia lui Neagoe Basarab. În apropierea acesteia, se află fântâna meșterului Manole, constructorul legendar al mănăstirii. La un kilometru distanță, se află Biserica Domnească, situată în centrul orașului, ctitor fiind Basarab I. Orașul Curtea de Argeș este traversat de Transfăgărășan, unul dintre cele mai înalte trasee din Europa, ce face legătura între Transilvania și Muntenia, având niște priveliști spectaculoase.
Acesta este orașul meu cu care mă mândresc!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron