Despre localitatea Cîmpina, Jud. PH, Zisu Rareș, clasa a IV-a

#1
Câmpina,
oraşul din România cu cele mai multe zile însorite din an
(compunere)

Câmpina este situată în judeţul Prahova, la o altitudine de 426 m, la 30 km distanţă de Ploieşti(resedinta judetului Prahova) şi 90 km de Braşov.
Câmpina se află în zona subcarpatica. Este mărginit de cele trei râuri care au modelat terasa Câmpinei, dându-i forma triunghiulară: la nord râul Campinita, la est râul Doftana, iar la vest râul Prahova.
La vest, paralel cu râul Prahova se află lanţ de dealuri dintre care se evidenţiază Piţigaia (634 m) şi vârful Poienii (672 m). Alte formaţiuni proeminente din zonă: dealul Cornului, cu vârful Voila (675 m).
Un alt deal care alcatuieste Campina este dealul Muscel cu altitudine de 550 de metri. Altitudinea medie a acestui municipiu este de 450 de metri. Urcând dealul Muscel, la punctul denumit „LA OBSERVATOR”, de la cei 550 m ai acestuia se poate observa întreaga panoramã a orasului si a împrejurimilor sale.
Statisticile arata ca municipiul Campina este orasul cu cele mai multe zile insorite din an,de la 160 pana la 180 de zile.
Apele care inconjoara Campina sunt: Campinita , Doftana , Prahova, lacul Miresei , lacul Paltinu , lacul Pestelui, lacul Curiacului si cateva izvoare.
Ca obiective turistice intalnim:
 Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu care a fost construit intre anii 1902 si 1904 si unde putem vedea mobilierul , fotaografiile , scrisorile, bibloteca si pictuile si desenele pictorului.
 Castelul Iulia Hasdeu a fost construit pentru a comemora moartea fiicei lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, care a murit la 18 ani de tuberculoza, fiind un geniu. Iulia Hasdeu a fost primul roman care a absolvit facultatea Sorbona din Franta. Castelul a suferit diferite reconstrunctii si schimbari dataorita multor evenimente petrecute de-a lungul anilor.
 Casa Municipala de cultura “Geo Bogza” a fost înfiinţată de Sfatul popular al oraşului Câmpina în 1964 şi deţine cea mai mare sală de spectacole din judeţ (770 de locuri). Se remarcă printr-o activitate culturală complexă: spectacole de teatru, muzicale, divertisment, cercuri artistice şi tehnico-aplicative.
 Casa Tineretului infiinţată de Primăria Câmpina în 1982, Casa Tineretului reprezintă un complex format din sală de spectacole, sală de conferinţe, sală de expoziţii, hotel şi spaţii destinate învăţământului şi altor activităţi (sportive şi recreative). La Casa Tineretului funcţionează de asemenea un ştrand şi un teren de minifotbal.
 Biblioteca Municipala “dr. C.I Istrate” fondată în anul 1949, este singura bibliotecă publică din Câmpina şi a doua ca importanţă în judeţul Prahova, având o colecţie de 67.306 de volume. Iniţiatorul acestei instituţii este chiar doctorul C.I.Istrati, care a fondat în 1906 prima bibliotecă publică la Câmpina.
Municipiul Câmpina este administrat de un primar și un consiliu local compus din 19 consilieri.
Campina,oras de suflet!
ZISU RARES ANDREI– clasa a IV-a – Școala Gimnazială B P HASDEU Câmpina
Coordonator, Prof.pt.înv. primar Chirică Andra

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori

cron