Despre localitatea Călărași, judetul Călărași, Vîrban Luca, clasa a IV-a

#1
Călărașiul de ieri , Călărașiul de azi
  Elev: Vîrban Luca
Clasa a IV- a A
Prof. coordonator: Radu Maria
Colegiul Economic Călărași
Jud. Călărași
România

Călărașiul a apărut pentru prima dată în 1700 pe o hartă desenată de Constantin Cantacuzino. Acesta a primit numele după ce a fost făcută de domnitorii munteni, în secolul al XVII - lea, o stație de „serviciu curieri montate“ pe traseul de la București la Constantinopol .
Pe harta austriacă de la 1791, localitatea apare consemnată sub numele de "Călărași" sau ,,Lichirești".
La 1 mai 1734 Călărașiul este menționat ca târg, ceea ce e un indiciu că satul luase proporții, că începuse să se închege o viață comercială. Diferiți călători care au trecut pe aici au avut întotdeauna impresii plăcute despre acest târg. În această perioadă Călărașiul făcea parte din județul Ialomița, cu reședința la Urziceni.
Spre sfârșitul secolului al XVIII-lea încep să se facă îmbunătățiri cu caracter public: pe lângă vechea biserică ce exista în centrul localității, se ridică un han central și numeroase prăvălioare, care – împreună cu casele unor locuitori mai înstăriți – vor da Călărașiului un aspect de orășel.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, Călărași avea statut de comună urbană și era reședința județului Ialomița.
In prezent, orasul Călărași (în trecut, Lichirești și, temporar, Știrbeiu) este municipiul de reședință al județului cu același nume. Este cel mai mare oraș al județului și unul din cele mai importante municipii din regiunea de dezvoltare Sud. Situat în sud-estul României, pe partea stângă a cursului brațului Borcea al Dunării, Călărașiul este cunoscut pentru industria alimentară, industria de Pal melaminat, industria siderurgică, industria de hârtie și industria de prefabricate.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Bing [Bot] și 1 vizitator

cron