Despre localitatea Țibucani, județul Neamț, Cicea Amalia, clasa a XI-a A

#1
Cicea Amalia
Liceul Tehnologic „Gh. Ruset Roznovanu”
Clasa a XI-a A
Profesor coordonator, Duca Maria Carmen

Țibucani – paradis al copilăriei, nostalgie a adolescenței

„Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!” (Ion Creangă, Amintiri din copilărie).
Țibucani este o comună în județul Neamț, Moldova, România, formată din satele Davideni, Țibucanii de Jos și Țibucani (reședința).
Comuna este așezată în nord-estul județului, pe malul drept al râului Moldova, râu cu apă limpede, în care poți plonja pentru a te ascunde de soarele arzător ce sărută prundișul uscat în zilele toride vară. Este străbătută de șoseaua județeană DJ155I, care o leagă spre nord de Păstrăveni, Urecheni, Petricani, Grumăzești și Târgu Neamț, iar spre sud de Tupilați, Bârgăuani, Făurei, Secuieni și Români.
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Țibucani se ridică la 3.886 de locuitori. Oamenii locului îmbrățișează cu drag tradițiile dictate de bătrânii satului, insuflându-le mai departe tinerilor care-și pun la bătaie iscusința și imaginația pentru inaugurarea evenimentelor sărbătorite.
În timpul sărbătorilor de iarnă aici se desfășoară numeroase obiceiuri vechi, printre care caii — dans care mimează pasul, trapul și galopul calului, executat de către localnici și harapii, asemănător cu dansul mocănașii, jocuri specifice teatrului folcloric traditional al acestor meleaguri moldovene.
Localitatea se bucură în prezent de peisaje de vis care-l închid pe privitor într-o sferă a meditației, oferindu-i o stare de calm și împlinire spirituală.
Copiii își pot dezvolta fără doar și poate spiritul de observație, alături de imaginație, prin intermediul faunei și florei care servesc drept profesori iscusiți pentru micii exploratori.
Trei obiective din comuna Țibucani sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Neamț ca monumente de interes local. Unul este un sit arheologic, aflat la Davideni, în punctul „la Izvoare-Spiești”, sit ce cuprinde urmele unor așezări din Epoca Bronzului târziu (cultura Noua), Latène-ul târziu, perioada Halstatt și Epoca Migrațiilor (secolele al VI-lea–al VIII-lea). Celelalte două sunt clasificate ca monumente de arhitectură: ansamblul bisericii „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” (secolele al XVIII-lea–al XIX-lea) din satul Davideni, ansamblu format din biserica propriu-zisă (1774) și turnul-clopotniță (secolul al XIX-lea) și ansamblul schitului Țibucani (1701–1900) din satul Țibucani, ansamblu alcătuit din biserica de lemn „Maria Magdalena” (1774, cu adăugiri în 1859), turnul-clopotniță (1855) și chilii (1942).
Viitorul este o noțiune abstractă și nu poate fi pronosticat cu exactitate, dar dacă e să-mi închid ochii preț de câteva clipe, mici dorințe legate de cum mi-aș dori să-mi regăsesc locul natal încep să se materializeze în imagini precise.
Localnicii, la fel de ospitalieri și senini la față încep să-și dezvolte meșteșugurile, transformându-le în adevărate afaceri prospere. Legumele cultivate în sere, fără chimicale adăugate la menținerea recoltei, ajung să fie expuse în hipermarketuri, alături de laptele și produsele lactate prelucrate de fermieri, la raionul de produse bio.
De asemenea, pământurile fertile îi vor atrage pe cei care-și doresc să înceapă o carieră în agricultură, având acces la cunoștințele „veteranilor” din acest câmp de operare.
Deschiderea unui popas pentru drumeții aflați în călătorii este o modalitate excelentă de a atrage atenție asupra zonei, călătorii fiind ghidați către punctele de interes din localitate, aflând despre istoria fascinantă a acesteia și gustând din bucatele tradiționale pregătite cu multă sârguință de oamenii locului.
Numărul populației va crește semnificativ datorită celor ce-și doresc să uite de viața aglomerată de la oraș, construindu-și aici case de vacanță sau chiar mutându-se permanent alături de restul membrilor familiei.
Timpul este valul agitat al mării tulburi, iar lucrurile materializate sunt piatra ușor de sfărâmat. Când cele două se ciocnesc în nenumărate rânduri încep a avea loc transformări.
Nu știu cu exactitate care este destinul rezervat localității din care provin, dar îmi doresc ca măcar o bucățică din ceea ce-mi imaginez să prindă contur, indiferent dacă preiau eu sau altcineva inițiativa.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori

cron