Despre Roman, Maria Grigore,cls. a V-a B

#1
Despre Roman
Maria Grigore
cls. aV-a

Eram acasă la străbunica mea. De mult timp îmi doream să aflu povești despre Roman, așa că am rugat-o pe străbunica să-mi spună câte ceva despre asta.
Aceasta începu să depene amintiri.
- Pe vremea mea au avut loc multe evenimente importante în acest oraș. Țin minte că în timpul celui de al II-lea Război Mondial treceau prin Roman trenuri cu evrei care trebuiau duși în lagăr. Viorica Agarici, președinta Crucii Roșii din Roman a oprit un tren cu evrei și le-a oferit primul ajutor. Mama mea și cu mine eram voluntare, așa că și noi am participat la acțiune: le-am dus hrană, apă și încurajări. Aveam atunci 24 de ani. Ce vremuri tulburi! …
Dar mai întâi ce-ar fi dacă ți-aș povesti câte ceva din istoria acestor locuri?
- Desigur, abia aștept!
- Numele orașului unde te-ai născut și trăiești este dat de întemeietorul acestuia, Roman-Mușat, care are o statuie ridicată în memoria lui în centrul orașului.
Dacă tot veni vorba despre centrul orașului, să știi că în apropiere se află și Episcopia Romanului. Știi că acolo mergeam noi an de an de Paști la Înviere? Pe vremuri, acolo a fost Arhiepiscopia Romanului și a Moldovei, ceea ce însemna că această localitate mică era importantă în zonă. Orașul Roman a fost reședința ținutului Roman și Țării de Jos a Moldovei.
Îmi amintesc că imaginea localității era diferită de cea de acum. Erau mulți copaci, iar pe locurile unde sunt acum blocuri, atunci erau prăvălii deschise de evrei amabili. Cutia aceea de metal, rotundă și pictată, unde îmi țin eu papiotele de ață era, de fapt, o cutie de halva pe care am cumpărat-o de la un magazin al unor armeni și evrei. Să știi că portocalele și bananele se găseau foarte greu, mai ales în comunism. Acum se găsesc peste tot și sunt un lucru obișnuit.
La fel de obișnuit este acum să meargă toată lumea la liceu și la facultate, dar pe vremea mea numai cei mai inteligenți și ambițioși ajungeau la Liceul Roman-Vodă, unde înveți tu acum. Aici au studiat personaltăți de renume din literatură, pictură, muzică, științe. Știai că unul dintre directori a fost scriitorul Calistrat Hogaș, al cărui muzeu se află în curtea liceului?
- Da, îmi amintesc! L-am vizitat și eu și am aflat la muzeu o mulțime de lucruri noi.
- Draga mea, s-a înnoptat de când tot povestim. Te așteaptă părinții acasă.
- Mulțumesc mult, buni! Mi-a făcut plăcere să ascult povestioara dumitale.
- Te mai aștept pe la mine și cu alte surprize!
Această seară petrecută cu străbunica a însemnat pentru mine o lecție importantă, care m-a făcut să privesc cu mai mult respect tot ce mă inconjoară.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Bing [Bot] și 1 vizitator

cron