Despre localitatea Căpâlna de Jos, jud. Alba, Popa Ioana, clasa a IV-a, Liceul Tehnologic

#1
Căpâlna de Jos
Popa Ioana, clasa a IV-a
Liceul Tehnologic, Jidvei, Alba
Prof. înv. primar Crișan Maria

M-am născut în 8 ianuarie 2008, în satul meu Căpâlna de Jos, comuna Jidvei, jud. Alba.
Sunt cea mai mare și mai am trei frați mai mici.
Mama mea mi-a spus că s-a bucurat tare mult că are o fată pentru că voi continua tradiția familiei: de a merge cu Purtata fetelor de la Căpâlna.
De fapt, din primii mei ani de viață, din câte îmi aduc aminte, mama mă îmbrăca ades în portul popular și mă ducea la biserica din sat, la serbările de la grădiniță, la spectacole.
,, Are mama o româncuță!” spunea ades mama cu mândrie. Știu eu că și tata este mândru, dar nu o spune!
La noi în sat e o tradiție ca orice fată să învețe purtata. Bunica îmi povestea că acest dans a fost descoperit de o învățătoare. Unduirea șirului de fete este lină precum curgerea Târnavei pe lângă sat, iar cântecul era ades cântat de fete și femei la lucrul câmpului.
Oamenii din satul meu se îmbracă în port popular ori de câte ori au ocazia. E o mândrie să-ți iei iia cusută cu mâna, poalele și cătrințele țesute de bunica, pieptărașul de lână și, neapărat, comănacul incins cu o panglică colorată.
Acum satul meu e mai modern: casele sunt mari, cochete, porțile din fier forjat, drumurile asfaltate, lampadare pe străzi și multe mașini. Dar mai demult, îmi spuneau bunicii, casele erau mici albastre, cu mușcate la streșini, cu drumul prăfuit bătut de care, cu oameni care lucrau pe ogoare de dimineața până seara, dar care aveau timp și de șezători și de purtată.
Sper ca acest frumos dans al fetelor de la Căpâlna să fie dus mai departe și să fie cunoscut în toată lumea!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron