Despre localitatea Jidvei, jud. Alba, Oprician Roxana, clasa a IV-a, Liceul Tehnologic

#1
Renumele Jidveiului
Oprician Roxana, clasa a IV-a
Liceul Tehnologic, Jidvei, Alba
Prof. înv. primar Crișan Maria

Cel mai mult la satul meu, Jidvei, îmi place că aici se organizează marele festival de muzică populară ,,Strugurele de aur”.
De obicei, la finalul vacanței de vară, la început de septembrie, devin nerăbdătoare așteptând marele eveniment. Drumurile de aglomerează de tractoare cu bene care duc strugurii proaspăt culeși la cramă, de muncitori cu găleți cuprinși de agitația muncilor de toamnă. Peste tot plutește în aer miros de must, iar albinele roiuri-roiuri sunt bete de atâta fericire!
Aproape de Jidvei, la Castelul de la Cetatea de Baltă mai e un motiv de agitație. Se adună artiștii pe care-i voi admira la festival. La noi vin oameni din toate colțurile țării să ne cunoască satul, să ne asculte cântecele și să plece mulțumiți.
Mama mi-a spus că localitatea mea dragă este foarte veche și că numele ei a fost schimbat de 18 ori, până când în 1854 i-a rămas definitiv numele Jidvei, un amestec între Seiden spus în germană și Szidve spus în ungurește. Mai demult străzile erau pline de praf și noroi, apoi de pietriș, iar acum drumurile sunt largi și asfaltate, spațiile verzi pline de flori și de pomișori.
Oamenii păstrează cu sfințenie câteva tradiții moștenite de la strămoși: cârnilejul – un spectacol al măștilor la final de iarnă, sâlita – alungarea iernii prin arderea unor cauciucuri, plantarea de armindeni la porțile unde sunt fete, parfumatul fetelor în a doua zi de Paște, colindatul de Crăciun și sfințirea viilor pentru a da rod bogat.
Eu acum sunt mică, dar după ce voi mai crește și voi avea o meserie aș vrea să mă întorc în satul meu drag!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori

cron