Despre localitatea Jidvei, jud. Alba, Muntean Andra, clasa a IV-a, Liceul Tehnologic

#1
Jidvei, localitatea natală
Muntean Andra, clasa a IV-a
Liceul Tehnologic, Jidvei, Alba
Prof. înv. primar Crișan Maria

- Mamă, ce înseamnă localitate natală?
- Draga mea, este locul în care te-ai născut și ai văzut lumina zilei!
- Dar nu m-am născut la spital?
- Ba da! Dar ai venit, mai apoi, în sânul familiei tale unde te-am primit cu mare dragoste!
Asta mi-a spus mama că înseamnă localitatea natală. Simt că am prins rădăcini aici. Oriunde merg, oamenii mă cunosc, eu îi salut, copiii mă strigă pe nume, eu le răspund.
Jidvei este satul care înseamnă casa mea și familia mea. Este un loc binecuvântat de Dumnezeu: cu oameni harnici, cinstiți și buni gospodari, cu case curate, pline de flori, cu străzi largi asfaltate, mărginite de petice de verdeață și flori, cu străzi ce poartă nume care nu trebuie explicate: Perilor, Unirii și Viilor.
Podgorii întinse de vii înconjoară satul, iar în mijlocul lor se află Crama Jidvei. De aici pleacă în lumea toată vinuri parfumate pe care chiar tata le transportă, iar mama a trudit și ea pentru a le produce. De fapt, mai toți locuitorii muncesc în acest domeniu.
În centrul localității se află un ansamblu foarte vechi format din Liceul Tehnologic Jidvei, Căminul Cultural, Primăria Jidvei și Biserica Evanghelică. Aceste construcții au peste 700 de ani și au fost ridicate de sași păstrăndu-și și acum farmecul acelor ani.
Împreună cu doamna învățătoare am vizitat Biserica Evanghelică și am fost foarte mirați de frumusețea interiorului, de sunetele orgii care încă mai funcționează.
Din păcate sașii au plecat. Mama mi-a spus că mai demult aproape tot satul era plin de sași. Acum mai sunt doar câteva familii și doar 4 copii!
La 1 Decembrie 2018, de Ziua Națională a României, noi toți copiii de la școală ne-am îmbrăcat în costume populare și am defilat prin sat. A fost emoționant! Atunci am văzut cât de frumoase sunt toate costumele populare: românești, săsești, ungurești și rrome și cât de uniți și buni sunt locuitorii acestei comune!
Din toată inima îmi doresc să rămânem așa, iar satul nostru să înflorească zi de zi!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron