Orașul meu natal, Moinești, județul Bacău, eleva Trifan Maria, clasa a VI-a

#1
Moinești, situat în partea din nord-vest a județului Bacău, este un municipiu pe malurile Tazlăului Sărat și ale afluentului său, Pârâul Gâzului. Conform recensământului efectuat în 2011, populația acestei localități se ridică la 24.210 locuitori, cei mai mulți fiind români, dar există și minorități, cum ar fi rromii și alte persoane a căror aparență etnică este necunoscută; ca și confesiune, majoritatea populației este ortodoxă, însă sunt si romano-catolici si alte confesiune necunoscute.
Prima atestare documentară a orașului datează din anul 1467, iar în lucrarea “Descriptio Moldaviae”, savantul umanist Dimitrie Cantemir menționează satul Moinești în preajma Tazlăului Sărat. În 1832 este atestat un târg pe teritoriul actual al municipiului. În această perioadă s-a format în târg o comunitate evreiască puternică, ce a rezistat până la instaurarea comunismului. Printre evreii născuți în Moinești se numără Moșe David Iancovici, Mordechai Bernstein, Tristan Tzara și Moses Rosen, fost șef-rabin al cultului mozaic din țară. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Moinești avea statut de comună rurală, reședință a plășii Muntelui a județului Bacău și era formată din satele Târgușorul-Moinești, Lunca-Moinești, Pârâul-Moinești și Dealu Mare, având în total 3777 de locuitori.
La acea vreme, pe teritoriul actual al municipiului mai funcționau și comunele Văsâești și Valea Arinilor. Comuna Valea Arinilor era alcătuită din satele Lucăcești (reședința), Valea Arinilor, Tazlău, Chiliile, Asău și Gârlele, cu o populație totală de 2833 de locuitori. Anuarul Socec din 1925 consemnează trecerea comunei Moinești în rândul comunelor urbane, având 4950 de locuitori și fiind reședința plășii Comănești. Comuna Valea Arinilor își schimbase denumirea în “Lucăcești”, după cea a reședinței, și rămăsese cu satele Gârlele Găzăriei, Lucăcești, Tazlău de Sus, Valea Arinilor și Bolătău. În 1950, Moinești a devenit oraș raional, reședință a raionului Moinești din regiunea Bacău. În 1964, comuna Lucăcești a fost desființată și ea, orașului Moinești revenindu-i satul de reședință al acesteia. În 1968, orașul a pierdut statut de centru administrativ, devenind oraș al județului Bacău, reînființat. Orasul Moinesti a fost declarat municipiu in 2001.
În municipiul Moinești se află situl arheologic de interes național de pe „Dealul Cetățuia” din fostul sat Lucăcești, unde s-au găsit urmele unei cetățui dacice din secolele I î. Hr. – I d. Hr. . Alt monument important in Moinești, monumentul DADA, construit ca semn de prețuire pentru creatorul dadaismului și omul care a reușit să iși pună amprenta personală în cele mai diverse domenii ale artei, Samuel Rosenstock. Noi îl cunoaștem mai bine prin pseudonimul său, asa numitul Tristan Tzara. Alte personalități cunoscute care s-au născut sau au trecut prin Moinești sunt Ștefan Luchian, Cornel Palade, Alexandru Sever și Mordechai Bernstein.
Zona orașului Moinești dispune de resurse naturale precum petrol, gaze naturale, sare și material lemnos. Aflat la intersecția dintre Carpații Orientali și Subcarpați, municipiul Moinești se caracterizează printr-o așezare colinară strategică ce a permis dezvoltarea unui oraș împărțit în mai multe zone principale: centru (strada Tudor Vladimirescu), Lucăcești, Văsâiești, Hangani, Micleasca, Măgura. Moinești a cunoscut o perioadǎ de înflorire economică în perioada 1950-1980 ca urmare a dezvoltării extracției petrolului.
Moineștiul a fost, este si va fi mereu o localitate importanta în cadrul istoriei, geografiei și științei în general, și, chiar dacă este MICĂ, pe teritoriul ei au trecut oameni MARI. Cum spune Mihai Eminescu în poezia sa “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, așa m-aș adresa și eu acestei localități:
“LA TRECUTU-ȚI MARE, MARE VIITOR!”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron