Scoala Gimnaziala ,,Stefan cel Mare" Zemes, jud. Bacau

#1
Localitatea mea natală
Elevă, Dîrlău Delia-Andreea, clasa a IV-a
Școala Gimnazială,,Ștefan cel Mareˮ Zemeș, jud. Bacău
Prof.înv. primar, Fodor Lenuța

În județul Bacău, în grupa centrală a Carpaților Orientali, există o comună foarte frumoasă de care eu sunt mândră. Localitatea mea se numește Zemeș și este situată la poalele muntelui Geamăna.
Ea este învecinată cu alte localități, după cum urmează: la Vest, comuna Asău, la Sud municipiul Moinești, la Est comunele Măgirești, Solonț și comuna Tazlău, din județul Neamț.
Relieful satului meu este unul de munte, cu păduri de foioase, cu păduri de conifere, ce ne dăruiesc fructe de pădure, noiță de brad, ciuperci și multe plante medicinale. Avem și dealuri cu livezi bogate, dar și fânețe însorite, pentru vitele ce merg la păscut.
Comuna mea este ,,udatăˮ de râul Tazlăul Sărat, râu ce adună alți afluenți cum ar fi: pârâul Canuș, pârâul Zemeș, pârâul lui Manole și altele. Până în 1968 comuna mea s-a numit chiar Tazlăul Sărat, dar apoi a primit numele Zemeș, probabil de la pârâul sus-numit, ori de la o pădure care a existat odată, cu numele Zemnișa. Ne putem lăuda și cu un lac natural, numit mai nou Boiereasca, dar care era numit de bunicii mei, Lacul Porcului. Aici, oamenii obișnuiesc să-și petreacă timpul liber, profitând de aerul curat și de spațiile înverzite.
La noi în comună există parcuri foarte frumoase, amenajate din loc în loc, astfel încât să aibă acces toți copiii. Avem leagăne, tobogane, căi pentru plimbări cu trotineta sau bicicleta, iar iarna ne bucurăm de tot felul de ornamente luminoase și de brazi împodobiți.
Sunt bucuroasă că avem aproape magazine, farmacie, dispensar, fabrică de pâine, dar chiar și un Motel, unde vin și oameni de departe pentru cazare sau alte evenimente.
Școlile și grădinițele noastre sunt atrăgătoare și primesc zilnic cu drag mulți copii. Și părinții mei au învățat tot aici în comună, iar apoi au plecat mai departe la alte școli, unde au dus numele de Zemeș cu cinste.
Aici, în satul meu eu mă simt cel mai bine și abia aștept să mă întorc acasă, când plec în vacanțe, sau în excursii. Aștept să mă mângâie vântul zemeșean, să îmi cânte foșnetul copacilor mei, să mă îmbrățișeze dealurile mele dragi și să mă bucur de toată liniștea, departe de zgomotul orașului.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator