Giubega, localitatea natală, județul Dolj, Gheorghe David Andrei, clasa a IV-a

#1
GIUBEGA, LOCALITATEA NATALĂ
GHEORGHE DAVID ANDREI, CLASA A IV-A,
ŞCOALA GIMNAZIALĂ GIUBEGA, JUDEŢUL DOLJ
PROFESOR COORDONATOR TUDOR CAMELIA MĂDĂLINA

Localitatea mea se numește Giubega. Din bătrâni, aflăm că numele localității ar fi avut legătură cu un turc pe nume Hali, viețuitor pe aceste meleaguri care purta după obicei o giubea, adică un palton lung, de culoare închisă. A fost printre primii locuitori ai satului, făcându-și aici un bordei cu cerdac. Cu timpu, lângă el au venit și alți conaționali, din orășelul Sulari, stabilindu-se aici de frica ciumei. După altă ipoteză, numele de Giubega vine de la un turc, jupânul Bega, care ar fi avut bordeiul pe măgura de la vale de sat, lângă Ion Stan Catană.
Comuna, formată dintr-un singur sat, este așezată în Câmpia centrală a Olteniei, pe DN56 ce leagă municipiul Craiova de orașul Calafat, de la kilometrul 41 la kilometrul 44. Așezată în partea de sud-vest a județului Dolj, se învecinează în Est cu localitatea Cioroiași, în Vest cu Izvoarele, sud, Galicea Mare și în Nord cu Perișor, Sălcuța și Vârtop. Relieful este în general uniform, climă temperat-continentală și solul fertil. Terenurile sunt cultivate cu cereale. Ocupația de bază a locuitorilor este agricultura și creșterea animalelor. Aici se pot vedea turme de mioare ce pasc liniştite pe imaş.
În prezent, lângă școală se află căminul cultural, biblioteca comunală și oficiul poștal. Dispensarul medical se află în centrul comunei, având un singur medic de familie, un medic stomatolog și o farmacie. Comunitatea are acces la internet, telefonie fixă și mobilă și televiziune prin cablu.
În comună există numeroase societăți comerciale, o stație peco, o brutărie, două depozite de materiale de construcții, un cabinet de medicină veterinară și o sucursală a unei bănci.
Actuala biserică închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și Sfintei Cuvioase Parascheva, se află în centrul comunei și a fost construită între anii 1882 și 1884. Este în formă de cruce, zidită din cărămidă arsă, cu turlă în față și pridvor. Lângă biserică se află Monumentul Eroilor, închinat în cinstea străbunilor ce au luptat pentru întregirea neamului între anii 1916 și 1919.
Satul meu va fi intotdeauna oaza mea de liniște. Aici este casa mea, aici este familia mea, aici sunt prietenii mei. Satul meu este locul unde mă voi întoarce întotdeauna cu drag și unde toată familia mă va aștepta cu brațele deschise. Este un loc cu oameni gospodari, prietenoși și respectuosi. Aici am făcut primii pasi, aici am învățat sa vorbesc și sa scriu. Am avut si am o copilarie fericita alături de prietenii și colegii mei.
Satul meu va reprezenta mereu pentru mine un colt de rai, plin de amintiri plăcute.
Pe viitor mi-aș dori să se construiască un parc modern, un teren nou de fotbal și unul de baschet. Îmi iubesc foarte mult leagănul copilăriei mele!

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron