Despre Galați, județul Galați, Aramă Dragoș, clasa a VI-a

#1
Călătorind pe cărările orașului natal, al copilăriei mele, și prin istoria acestuia am descoperit că regretatul istoric Paul Păltânea a scris în lucrarea „Istoria orașului Galați de la origini până în 1918”, de-a lungul timpului au fost descoperite mai multe interpretări cu privere la originea denumirii orașului.
Se spune că denumirea orașului Galați este de origine celtică și acceptată de foarte mulți istorici. Nicolae Iorga susținea că etimologia denumirii de Galați provine din timpul celților din tribul galaților. Alte ipoteze susțin că provine de la gali, care în secolul III Î.H. ar fi pus temelia orașului devenită peste secole orașul Galați sau de la colonia asiatică numită Gala sau Kalhat care în limba arabă înseamnă fortăreață.
Teoria cea mai acceptată de către istorici provine de la vechi nume de persoane, locuitori ai acestei zone a țării. Profesorul Paul Păltânea susținea că valoarea onomastică a cuvântului Galat este dovedită de înscrisuri vechi pe care s-au găsit numele unor persoane care se numeau Vasile Gălată, Petrea Galaţi, Marin Galaţi. În documente şi cronici româneşti, numele oraşului este întâlnit sub forma Gălaţi sau Gălaţ, iar în cele din alte ţări este menţionat ca şi Gallaz, Galatz, Galazzo.
Frumusețea orașului Galați cu Fluviul Dunărea care se întâlnește cu fratele său Siretul este bucata de pâmânt bogată în volbura apelor înspumate ce trec prin zona noastră.Vapoare cu pasageri și turiști trec zilnic malurile apelor învolburate pentru a admira frumusețea naturii.
Un oraș al portului popular, care încântă vara cu festivaluri internaționale de dans popular, ne bucură cu premiile pe care le aduc dansatorii de la Doina Covurluiului.
În zona pădurii Gârboavele este un centru pentru tradiții și obiceiuri unde marii artizani ai lumii participă la tot felul de ateliere pentru tinerii din orașul nostru formând acele tabere de sculptură.
Catedrala Arhiepiscopală îl are ca patron pe cel care a introdus creștinismul la noi în țară. Sfântul Apostol Andrei aduce credința la Dunărea de Jos și ne ajută să ne păstrăm credința și să o transmitem mai departe generațiilor noastre.
O zonă cu multă istorie și cu o domnie frumoasă în orașul nostru a lui Alexadru Ioan Cuza unde are Casa memorială și cel care a format Mica Unire.
Un oraș industrial care cu ani în urmă Combinatul Siderurgic din Galați era considerat cel mai mare din Europa. În zilele noastre este un gigant gri care se pierde odată cu trecerea anilor.
Un oraș cu multă faună și o Grădină Botanică cu un rozariu frumos și un acvariu cu pești, atât din Dunăre cât și din alte țări.
Dacă încercăm să vizităm orașul meu natal o să descoperim că sunt locuri frumoase pe care le poți descoperi și cel mai frumos loc este în micile delte ale Dunării unde poți sta în liniște și pescuiești frumoșii crapi de Dunăre.
Mă bucur că sunt copil gălățean și sunt născut în acest oraș ce este străbătut de Dunăre și Siret. O oază de pădure, de câmpie și de ape întinse.

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron